Asociaţia de Fibroză Chistică din România organizează în perioada 20-21 noiembrie 2010 un curs de fizioterapie pentru pacienţii care suferă de această afecţiune şi pentru familiile lor.
Cursul va fi susţinut de către dr. Borka Peter, medic fizioterapeut din Ungaria şi care a acceptat să vină în România pentru a informa pacienţii şi aparţinătorii asupra celor mai noi tehnici de fizioterapie aplicate în tratamentul fibrozei chistice (mucoviscidozei).
Pe lângă informaţiile legate de fizioterapie participanţii vor beneficia şi de alte prezentări pe tema fibrozei chistice (mucoviscidozei) şi vor putea pune întrebări legate de legislaţie, drepturile pacientului.
Evenimentul se desfăşoară pe data de 20 noiembrie (sâmbătă) între orele 11.00 şi 18.00 şi pe 21 noiembrie (duminică) între orele 09.00-14.00 la Hotel Razvan, Calea Calarasilor nr. 159, sector 3, Bucuresti.
Viaţa pacientului cu fibroză chistica (mucoviscidoza) este una dificilă, el trebuind în fiecare zi să înfrunte boala şi să facă faţă tratamentului care îl solicită foarte mult. Ore întregi petrecute în faţa aparatului de aerosoli, fizioterapie respiratorie, zeci de pastile înghiţite într-o zi – cam aşa arată programul zilnic al unui copil sau al unui adult care suferă de fibroza chistică. Tratamentul este unul permanent, aplicat în fiecare zi, fără excepţii.
Potrivit statisticilor internaţionale, unul din 30 de europeni este purtător al genei care provoacă fibroza chistică şi unul din 2.500 de copii se naşte cu această boală. În România au fost diagnosticaţi până în 2009 aproximativ 350 de pacienţi, din care aproape 300 de copii şi numai 50 de adulţi. Acest număr nu este cel real, deoarece numărul este mai mare din cauza pacienţilor încă nediagnosticaţi.
Cum se manifestă fibroza chistică (mucoviscidoza)?
Boala afectează toate glandele cu secreţie internă. Un mucus anormal de vâscos blochează plămânii şi sistemul digestiv. Funcţiile pulmonare şi digestive se deteriorează progresiv şi duc la deces.
Posteaza comentariu