Autoritatea Veterinara a primit o notificare, potrivit careia guma de guar, ingredient folosit in iaurturile cu fructe, ar putea fi contaminata cu dioxina. Autoritatea a trimis note directiilor judetene, care au retras de pe piata toate loturile suspectate.
"In prezent, in Europa, institutiile insarcinate cu siguranta alimentelor efectueaza investigatii in legatura cu alerta europeana privind prezenta unei contaminari cu dioxina in guma guar provenind din India. Impreuna cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentului din Romania, s-a efectuat identificarea cantitatilor de produs care au avut legatura cu alerta europeana. ", se arata intr-un comunicat al Danone Romania. Intreaga cantitate de produse se afla acum blocata, sub controlul ANSVSA, in depozitul Danone si in mai multe puncte din reteaua de distributie
Autoritatea a prelevat probe de la un lot, care avea ca data de expirare 11 septembrie 2007, si au fost trimise la un laborator european de referinta de la Budapesta. Rezultatele testelor vor fi disponibile saptamana viitoare.
Danone precizeaza ca nu utilizeaza in mod direct guma de guar, aceasta fiind un ingredient folosit la unele preparate de fructe produse in Cehia si la anumite iaurturi cu fructe.
Dioxina are potential toxic si cancerigen, fiind daunatoare pentru sanatatea omului. Aditivul E 412, cunoscut sub denumirea de guma guar, este folosit de obicei ca emulsificator si stabilizator in compozitia unor alimente precum lactate, inghetate, produse de panificatie si din carne. Acesta este obtinut dintr-o tufa de fasole indiana, care se cultiva in India, Pakistan, sudul Statelor Unite.