Timp de trei zile - 27-29 mai 2010 -, Bucurestiul este capitala luptei anti HIV/SIDA: centrele regionale HIV/SIDA din tara si din Republica Moldova se intalnesc, prin reprezentantii lor, la cea de-a V-a editie a Congresului International HIV-SIDA, organizat de Institutul National de Boli Infectioase „Prof. dr. Matei Bals" si de Academia Europeana HIV/SIDA si Boli Infectioase.
Printre subiectele care se vor discuta la Congresul gazduit la Hotel Ramada Parc se numara: implicatii si complicatii (fizice si psihice) ale HIV/SIDA, preventie, speranta de viata si calitatea vietii pacientilor, cum isi pune pecetea personalitatea pacientului asupra comportamentului sau, tendinte noi in abordarea pacientilor HIV (menajandu-le susceptibilitatea si teama de stigmat), noile tratamente - intre speranta si eficacitatea confirmata etc.
La eveniment vor participa si speakeri internationali, recunoscuti pentru experienta lor in combaterea acestui flagel.
88 de cazuri noi depistate de la inceputul anului
Potrivit prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Presedintele Academiei Europene HIV/SIDA si Boli Infectioase, de la inceputul anului si pana in luna martie a.c. au fost depistate 88 de cazuri noi cu HIV, dintre care 64% sunt de sex masculin, invers fata de cazurile inregistrate in tarile vestice unde predomina cazurile in randul femeilor. Grupa de varsta cea mai afectata este 20-24 de ani. Pana in martie 2010, in Romania au fost inregistrate 16.299 de cazuri HIV/SIDA, dintre care peste 50% (9.817 cazuri) sunt copii cu varste intre 0 si 14 ani (la data diagnosticului).
Specialistul avertizeaza tinerii sa foloseasca prezervativul si in cazul in care suspecteaza o posibila infectie cu HIV. "Trebuie sa-si faca testele pentru HIV, hepatita B si C, iar dupa trei luni sa refaca aceste teste. Daca in urma acestor teste sunt negativi, pot sa renunte la prezervativ in favoarea altei metode contraceptive numai daca sunt stabili in relatie", precizeaza specialistul in cadrul conferintei de presa organizata cu ocazia inceperii congresului.
Virusul imunodeficientei umane ataca sistemul imunitar, reducand capacitatea organismului de a lupta contra bolilor si producand SIDA. Infectia persista toata viata, nu a fost descoperit tratamentul care sa o vindece, insa in schimb, terapia actuala reuseste sa suprime replicarea HIV. In lume, aproximativ 60 de milioane de persoane au fost infectate HIV si 25 de milioane au murit din aceasta cauza, de la aparitia bolii (diagnosticata oficial in 1981). In prezent, statisticile arata ca in lume sunt 33,4 milioane de persoane infectate cu HIV/SIDA. "La fiecare 2 persoane carora li se initiaza tratament sunt alte 5 persoane care se infecteaza cu HIV", mai adauga prof. dr. Streinu-Cercel.
Posteaza comentariu