"Sunt hotarat sa mai dam o sansa acestui program, urmand recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ale Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile, care sustin vaccinarea anti-HPV pentru prevenirea cancerului de col uterin. De data aceasta, Ministerul Sanatatii va face lucrurile cum trebuie: corect, avizat si cu respect fata de parinti, asa cum nu au fost facute anul trecut. Vom derula o campanie de informare si numai dupa evaluarea ei vom decide dacavom relua sau nu vaccinarea", a declarat Ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac.
Potrivit unei analize interne a MS, 110.000 de eleve intre 9 si 11 ani urmau sa fie imunizate impotriva virusului responsabil de aparitia cancerului de col uterin prin programul de imunizare HPV de anul trecut. Desi in 2008 s-au contractat 330.000 de doze care nu au fost achitate pana in prezent, au fost vaccinate doar 2600 de eleve, circa 2% din totalul grupului vizat.
"Nimeni nu va fi incolonat la imunizare. Aceasta va fi derulata numai daca, statistic, in urma evaluarii, reiese ca minimum jumatate dintre parinti inteleg si sunt dispusi sa isi vaccineze copiii", a completat Bazac.
Campania de informare presupune doua etape principale de transmitere a informatiilor. In prima etapa, comunicarea va viza direct medicii responsabili de vaccinarea in scoli si profesorii diriginti ai claselor a VI-a si a VII-a (anul scolar 2009-2010). In a doua etapa, acestia se vor intalni in scoli cu parintii, pentru a le asigura cat mai multe informatii, corecte si complete, care sa-i ajute sa decida in ceea ce priveste protejarea sanatatii copiilor si reducerea riscului de a dezvolta cancer de col uterin. A treia etapa presupune evaluarea campaniei de informare, prin intermediul unui sondaj de opinie, derulat dupa toate regulile statistice si de sanatate publica. Evaluarea urmareste sa identifice gradul de deschidere fata de vaccinarea pentru prevenirea cancerului de col uterin. In functie de rezultat, vom decide cat de oportuna este derularea programului de vaccinare.
In urmatoarele luni, parintii vor avea acces direct la informatii avizate si complete despre prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare anti-HPV: materiale informative dedicate pentru medicii vaccinatori si pentru publicul larg, site-ul dedicat www.informareHPV.ro, numarul gratuit de informare TELVERDE: 08008-00008, medici specialisti deschisi sa ofere toate informatiile in cadrul unui Centru National de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin (CNIPCCU). CNIPCCU va functiona pe toata durata campaniei in cadrul Institutului pentru Sanatate Publica Bucuresti, iar la capatul liniei telefonice gratuite vor raspunde operatori special pregatiti, care vor furniza informatii tuturor solicitantilor. Intrebarile care depasesc competentele operatorilor vor fi redirectionate catre grupul de specialisti ai Centrului National de Informare, care vor oferi raspunsurile avizate.
A inceput campania de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin
Ieri, 14 iunie, Ministerul Sanatatii a lansat oficial campania de informare pentru prevenirea prin vaccinare a cancerului de col uterin sub mesajul "Tu decizi pentru sanatatea fiicei tale. Informeaza-te!". Campania se deruleaza cu sprijinul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, cu sustinerea OMS, UNICEF si a Fondului ONU pentru Populatie si este finantata integral de catre companiile producatoare a vaccinurilor anti-HPV.
De TopSanatate