Ghidul se adreaseaza in egala masura persoanelor afectate de astm, cadrelor medicale, institutiilor si asociatiilor de informare si preventie. Acesta se doreste a fi un instrument de baza in cadrul demersului de prevenire, tratate si diminuare a efectelor asupra populatiei Romaniei.
La evenimet au fot prezenti: Liliana Lucacs, Director General Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Eugen Nicolaescu, Ministrul Sanatatii, Prof. Dr. Florin Dumitru Mihaltan, Presedinte Societatea Romana de Pneumologie si Prof. Vlad Tica, Vicepresedinte Colegiul Medicilor din Romania.
"Prezenta unui asemenea ghid pe piata din Romania era de multa necesitate. Suntem cu totii constienti de lacunele cu care sistemul medical romanesc inca se confrunta, la fel cum suntem constienti ca schimbarile la acest nivel necesita timp si munca asidua. Dincolo de tehnologie, de conditiile din spitale, de finantari, informatia ramane una dintre cele mai importante resurse in medicina. Ne asumam acest deziderat si venim in intampinarea medicilor romani cu un document cheie care speram ca va consacra problema astmului unor noi coordonate. ", a declarat Prof.Dr.Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie. Ne dorin ca lumea sa fie informata despre aceasta boala, despre tratamentele care exista, despre importanta unui diagnostic corect
Astmul afecteaza in toata lumea aproximativ 300 milioane de persoane, iar prevalenta globala este de 1-18% cu o crestere in anumite tari. Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a sanatatii, anual, astmul este responsabil de producerea a circa 250.000 de decese in toata lumea.
In Romania, nu exista studii epidemiologice de anvergura, insa din datele existente rezulta ca prevalenta la copii a crescut de la 5% la 7% in intervalul 1994-2001. In prezent, unul din 20 de copiii de varsta scolara poate suferi de astm. La adult, daca diagniosticul este pus in baza testelor de provocare bronsica, frecventa este de 7,48% ajungand pana la 10,43% atunci cand se iau in consideratie cambinatiile sugestive de simptome.
O problema principala cu care se confrunta Romania este aceea ca, in comparatie cu rezultatele studiilor similare din alte tari, la noi astmul apare ca fiind mai mult subdignosticat.
"Marele beneficiu pe care acest instrument il va aduce pietei din Romania va fi acela al unui numitor comun, ghidul constituindu-se intr-un util facilitar al dialogului pacient-medic si in acelasi timp, intr-o platforma comuna in comunicarea intre medici", a adaugat Prof. Dr. Florin Mihaltan.
© Copyright:
A fost lansat un ghid de management al astmului
Societatea Romana de Pneumologie a lansat Ghidul Actualizat pentru Managementul Astmului (GAMA). Acesta este primul instrument specializat in problema astmului introdus vreodata pe piata medicala din Romania.
De TopSanatate
Posteaza comentariu