95% dintre copiii disparuti pleaca singuri de acasa

In Romania, conform datelor furnizate de Inspectoratul General al Politiei, in perioada 30 aprilie 2008 - 15 aprilie 2009 au fost declarati disparuti 3084 de copii. Dintre acestia, peste 95% au plecat de acasa din proprie initiativa, iar in 168 de cazuri sunt implicati copii cu varste de pana in 10 ani.

Conform acelorasi surse, la data de 15 aprilie 2009 se aflau in evidenta un numar de 354 de minori disparuti, fata de care politia desfasoara activitati specifice in vederea gasirii. Din acest numar total de 354 de copii disparuti, 80 sunt cu varste pana in 10 ani, iar 68 nu sunt la prima disparitie, unii dintre acesti copii avand intre 7 si 26 de plecari voluntare.

Comisia Europeana a decis ca "116 000" sa devina numarul de telefon european pentru copiii disparuti. in preajma “Zilei Internationale a Copiilor Disparuti” va fi anuntata preluarea acestui numar unic si de catre Romania.



“E cunoscut faptul ca, atunci cand copiii sunt ucisi in urma unei rapiri, peste 70% dintre ei sunt ucisi in 3 ore iar 90%  in 24 de ore de la disparitie. Drept urmare, este indispensabila interventia imediata a serviciilor specializate” a declarat D-na Barroso, Membru Independent in Consiliul Missing Children Europe. “De aceea numarul de telefon european pentru copiii disparuti poate salva vieti. Nu exista nicio posibila scuza de a nu lua toate masurile posibile pentru ca numarul sa fie operational in toate statele membre ale Uniunii Europene”.

 
Romania marcheaza pe 25 mai Ziua Internationala a Copiilor Disparuti prin activitati de informare si sensibilizare a elevilor, parintilor, profesorilor si opiniei publice in legatura cu numarul sporit de disparitii voluntare in randul copiilor. Evenimentul are loc pe data de 25 mai 2009 (orele 12-14), la Clubul taranului Roman si are ca punct de plecare o piesa de teatru-forum pusa in scena de tineri voluntari ai Salvati Copiii. Participantii au posibilitatea de a se implica activ in gasirea de solutii reale la problemele de zi cu zi, ce pot reprezenta un risc pentru fuga copiilor de acasa: neintelegerile cu parintii, dorinta de aventura, insuficienta cunoastere a riscurilor etc.

Campania se desfasoara la nivel national si in Timisoara, Iasi, Suceava, Targu Mures, Dolj, Brasov, Neamt, Vaslui, Hunedoara, Caras Severin, prin activitati de informare in scoli si licee, dezbateri, mese rotunde cu reprezentanti ai institutiilor si campanii stradale, organizate de filialele Salvati Copiii Romania.