6.564 de nou-nascuti au beneficiat de screening auditiv la nastere in 2009

Facebook Twitter Comenteaza
6.564 de nou-nascuti au beneficiat de screening auditiv la nastere in 2009

Bebelusii si copiii mici cu deficiente de vaz si de auz au sansa de a beneficia de diagnostic, reabilitare si interventie timpurie, astfel incat 6.564 de nou-nascuti au beneficiat de screening auditiv la nastere anul trecut.

 

Bilantul pozitiv al acestui program in anul 2009 s-a concretizat prin testarea auzului si/sau vederii la nastere a 6.564 de nou-nascuti (la Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sarbu” si Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie „Dr. Ioan Cantacuzino” din Bucuresti, Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie Oradea si Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie "Dumitru Popescu" din Timisoara).

Dupa aceasta prima faza de screening (testare), cei care au fost diagnosticati cu o forma incipienta de surdocecitate au inceput un program individualizat de recuperare in cadrul centrelor Sense International (Romania) de sprijin in interventie timpurie.

In anul scolar 2009-2010, cu sprijinul Sense International (Romania), 15 scoli speciale din Romania au 33 de clase pentru 134 de copii cu surdocecitate/ deficiente senzoriale multiple, sprijiniti de profesori instruiti de SI(R) in a lucra cu copiii cu probleme de vaz si de auz. In cadrul acestui program, in anul 2009, SI(R) a organizat Cursul de formare in domeniul surdocecitatii si deficientei senzoriale multiple (DSM), la care au participat 25 de profesori din 10 scoli speciale din Cluj-Napoca, Timisoara, Oradea, Sibiu, Craiova, Iasi, Targu Frumos, Vaslui, Galati si Bucuresti.
Astfel, numarul total de profesori instruiti de SI(R) in domeniul surdocecitatii de-a lungul anilor a ajuns la 85.

“In anul 2001, cand ne-am inceput activitatea in Romania, nu existau deloc servicii dezvoltate pentru copiii cu surdocecitate, nu existau profesori specializati, nu exista nici macar un cuvant in dictionarul limbii romane pentru acest tip de deficienta. Cu timpul am reusit sa schimbam aceste aspecte, iar astazi avem parteneri, oameni talentati si cu multa experienta in domeniu, cu ajutorul carora incercam sa imbunatatim viata persoanelor cu surdocecitate si a familiilor acestora”,
spune Cristiana Salomie, Director Sense International (Romania).

Surdocecitatea este o combinatie de deficienta de vaz si de auz, cu diferite grade de manifestare, care afecteaza in mod dramatic comunicarea, mobilitatea si accesul la informatii.
Programul de Educatie pentru Copiii cu Surdocecitate/ Deficiente Senzoriale Multiple, dezvoltat de SI(R) in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, ofera acestor copii sansa de a merge la scoala si de a invata, folosind metode si tehnici specifice utilizate de catre profesorii instruiti de SI(R) de-a lungul anilor.

Pentru a ajuta cat mai multi copii cu surdocecitate, pe langa cele doua Centre de Sprijin in Interventie Timpurie existente in Bucuresti si Oradea, in 2009 s-a mai deschis unul si la Timisoara. Centrul de Sprijin in Interventie Timpurie din Timisoara beneficiaza de o camera de stimulare polisenzoriala si o camera de consiliere pentru parinti.


Pentru a afla mai multe informatii despre Sense International (Romania) puteti vizita: http://www.senseinternational.org.uk


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod