Aproximativ 1 din 10 adulţi sângerează şi luptă cu durerea dentară în fiecare zi, iar majoritatea ajung să sufere pierderi irecuperabile, reiese din primul studiu naţional despre parodontoză efectuat în România.
Parodontoza apare atunci când gingiile sunt afectate şi boala înaintează fără să faci nimic. Astfel, gingia se desprinde de dinte, iar bacteriile ajung să atace osul mandibular, afectând stabilitatea dintelui. În această situaţie, dintele fie cade, fie trebuie extras. Simtpmele cele mai frecvente sunt săngerările gingivale, o mobilitate a dintelui, mirosul neplăcut al respiraţiei sau durerile de dinţi. Dacă ai aceste simptome prezintă-te urgent la medicul stomatolog.
Dacă ne gândim că în cavitatea noastră bucală coabitează peste 400 de specii de bacterii care ajung să ne îmbolnăvească dantura şi gingiile este suficient să ne ambiţionăm şi să acordăm mai multă atenţie igienei orale. "Nu este suficient ca dintele să fie sănătos, ci să acordăm aceeaşi atenţie şi suportului care-l susţine. Numeroase afecţiuni generale (diabetul, bolile de inimă) au răsunet la nivelul igienei orale şi sunt influenţate negativ de o igienă bucală necorespunzătoare. Astfel, cu cât avem mai multe soluţii de prevenire cu atât mai bine va fi pentru sănătatea noastră", avertizează conf. dr. Anca Silvia Dumitriu, şeful catedrei de Paradontologie a Facultăţii de Stomatologie din Bucureşti.
Cum îţi îngrijeşti dinţii?
1. Periază gingiile şi dinţii zilnic, dimineaţa şi seara înainte de culcare. De asemenea, trebuie să schimbi periuţa de dinţi la 3-4 luni;
2. Foloseşte aţa dentară măcar o dată pe zi sau după fiecare masă;
3. Clăteşte cu apă de gură de două ori pe zi, dimineaţa şi seara după un periaj corect. Se clăteşte gura 30 de secunde cu apă de gură şi nu se consumă nimic (nici măcar apă) în următoarea jumătate de oră pentru a permite soluţiei să omoare bacteriile.
Posteaza comentariu