50.000 de romani mor anual din cauza tumorilor maligne

Cele mai frecvente forme de cancer la romani sunt cancerul bronhopulmonar si cancerul la stomac. Din totalul de aproximativ 250.000 de decese inregistrate anual in Romania, aproximativ 50.000 sunt cauzate de diverse forme de cancer.
Ingrijorator este faptul ca varsta la care apare aceasta maladie este in continua scadere.

Numarul cazurilor de cancer de san si cancer la colon este de asemenea din ce in ce mai ridicat. Mai mult, in ciuda faptului ca cele mai frecvente cazuri de cancer la colon s-au inregistrat la persoane cu varste de peste 70 de ani, in ultimul timp se observa o scadere alarmanta a varstei de aparitie a acestei maladii. Per ansamblu, statisticile arata ca cele mai multe cazuri de cancer apar la persoanele cu varste cuprinse intre 45 si 60 de ani.


In cazul persoanelor de sex masculin, incidenta cea mai mare o are cancerul la plamani, urmat de cancerul gastric si de cel colorectal. In cazul persoanelor de sex feminin, cele mai frecvente sunt cancerul la san si cel de col uterin. La copiii cu varste cuprinse intre 0 si 9 ani, mai frecvente sunt tumorile creierului si leucemia limfoida.

Datorita noilor descoperiri in domeniu si a tehnicilor medicale evoluate, numarul supravietuitorilor a crescut fata de acum 15 ani.

Cele mai acute probleme cu care se confrunta bolnavii de cancer sunt lipsa informarii despre aceasta boala si mai ales imposibilitatea urmarii unui tratament in mod facil.
Incidenta crescuta a acestui tip de boala a facut ca un numar de peste 50 de parlamentari ai Uniunii Europene sa initieze un program menit sa faciliteze accesul pacientilor la cele mai noi terapii, precum si sa creasca investitiile in preventia si monitorizarea acestei suferinte.

In sprijinul celor suferinzi a fost infiintata Liga Romana de Cancer – o organizatie non-guvernamentala - care isi propune sa ii ajute pe cei care lupta cu aceasta boala.

Inca din anul 2001, Liga Romana de Cancer a initiat sarbatorirea Zilei Supravietuitorilor de Cancer, pe data de 21 decembrie, o celebrare a celor care au facut un efort imens pentru a invinge aceasta boala cumplita.


"Grupul de sprijin ce constituie Liga Romana de Cancer include fosti pacienti, bolnavi aflati in tratament, specialisti oncologi, psihologi, membri ai familiilor pacientilor, duhovnici si alte persoane care vor sa fie de ajutor si sa formeze o echipa unita", declara Conf. Dr. Dana Lucia Stanculeanu, Director Medical al Institutului Oncologic "Al. Trestioreanu" Bucuresti.

Principalele obiective ale Ligii Romane de Cancer pentru anul 2008 sunt: derularea unor campanii de informare a pacientilor despre cancer, in special despre cancerul de san si de col uterin si dezvoltarea retelelor de ingrijiri paleative pentru bolnavii in stadii terminale.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elena pe 22 Ian 2008, 14:42
    Cancerul bronho-pulmonar

    Degeaba atata teorie daca nu sunt publicate si imagini... mai concreti...

    0
    0

  • cornei_lavren pe 8 Ian 2008, 13:09
    Gandeste pozitiv

    Eu am o tumora pe ,pleura plamanului,nu e operabila,as putea fi la pamant,dar sunt mai linistit,de cand am aflat diagnosticul...Am o rugaciune de la medicul care ma trateaza,nu-i spun numele pentru ca nu i-am cerut acceptul.Doctorul a invins cancerul,rugaciunea e urmatoarea: DOAMNE ITI MULTUMESC DIVINE CA ASTAZI MA SIMT MAI BINE DIN ORICE PUNCT DE VEDERE RAUL INCET,INCET PIERE CU GANDUL MEREU LA TINE FUGE BOALA DE LA MINE SI SA-MI LINISTESC GANDIREA NU MA MAI FRAMANT CU FIREA NU VREAU SA AUD NIMIC CE MA SUPARA VREUN-PIC IAR DIN TOT CE VAD ASI VREA SA VAD PARTEA BUNA A SA IN FATA SA AM DOAR FLORI SI IN INIMA SPLENDORI

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod