50.000 de persoane diagnosticate anual cu diabet in Romania

Diabetul zaharat reprezinta o problema majora de santatate publica la nivel mondial. In Romania, in fiecare an sunt diagnosticate cu diabet peste 50.000 de persoane, iar 5% dintre romani au diabet zaharat confirmat.
Diagnosticul de diabet zaharat este pus atunci cand glucoza din sange (zaharurile) creste peste valorile normale. Diabetul zaharat, odata aparut dureaza toata viata si necesita schimbarea stilului de viata si monitorizarea periodica a valorilor glicemiei. Speranta de viata a unui bolnav de diabet este cu 5-10 ani mai mica decat a polupatiei generale, datorita complicatiilor severe ce apar atunci cand glucoza din sange nu este tinuta sub control.

Diabetul zaharat de tip II, cunoscut ca forma de diabet a adultului, apare datorita imposibilitatii insulinei (hormonul cae regleaza glucoza din sange) de a actiona la nivelul celulelor.
Odata cu avansarea in varsta riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip II creste, dar el poate sa apara la orice varsta.

Sedentarismul, obezitatea, supralimentatia, stresul adaugate mostenirii genetice sunt principalii factori de risc pentru aparitia diabetului. 90% dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip II sunt obeze.

Diabetul zaharat de tip II este o boala "pasiva" care, initial, nu determina manifestari care sa te conduca la doctor, dar afecteaza inima, rinichii, ochii, nervii si vasele de sange. Atunci cand apar semnele de boala, toate aceste organe sunt deja in suferinta.

Setea excesiva, oboseala, cresterea apetitului, scaderea vederii, infectiile frecvente si disfunctia erectila pot si semnele ca boala s-a instalat.


Pacientii cu diabet zaharat de tip II isi pot regla glicemia prin modificarea dietei si a stilului de viata (50% dintre ei), prin medicamente antidiabetice (40%) sau prin administrarea de insulina injectabila (10%).

Atunci cand prin dieta nu se poate realiza controlul glicemiei, medicul va recimanda antidiabetice orale.

Pe 6 iunie la San Francisco au fost comunicate rezultatele celui mai mare studiu de diabet (Advance), care a inrolat 11.140 bolnavi de diabet din 20 de tari a caror evolutie a fost urmarita de 5 ani. Studiul a fost initiat, condus, monitorizat, analizat si prezentat de catre George Institute for International Health din Australia, independent de orice companie farmaceutica.

Studiul a avut rasunet in intreaga lume medicala, datorite rezultatelor excelente prezentate - controlul intensiv al glicemiei prin administrarea glicazidului (un antidiabetic oral, prezent si pe piata romaneasca ca produs original Serviei Pharma) care reduce semnificativ riscul de afectare renala la pacientii cu diabet zaharat tip II.

"Clinicieni, specialisti diabetologi si chira pacientii care se gasesc sub ingrijirea lor au nevoie urgenta de indrumare pentru obtinearea controlului glicemic pentru care noi pledam", spune Simon Heller, co-autor al studiului si membru al comitetului de management al studiului Advance, in cadrul intalnirii media a Asociatiei Americane de Diabet (ADA).


"Consider ca acest studiu explica mult mai clar pentru clinicieni si pentru pacientii lor scopurile pe care dorin sa le atingem", a adaugat dr. Heller, profesor de diabet la Universitatea Sheffield si director de cercetare si dezvoltare la Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust, Marea Britanie.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod