40 la suta din copiii cu HIV nu merg la scoala
Intr-un raport al organizatiei Human Rights Watch (HRW), realizat pe baza unei cercetari efectuate in perioada februarie-iunie 2006, se arata ca discriminarea si ineficienta autoritatilor sunt cauza celor mai multe probleme care-i afecteza pe cei infectati cu HIV, in Romania.
In opinia Clarisei Bencomo, cercetator din cadrul unui departament de specialitate al HRW, concluziile raportului "Viata nu asteapta" evidentiaza "esecul Romaniei in protectia si sustinerea copiilor si a tinerilor care traiesc infectati cu HIV".
Adina Stefan
Dintre aspectele evidentiate in cadrul acestui raport mentionam:
Peste 40% din copiii infectati cu HIV nu sunt inclusi in procesul de invatamant, iar cei care merg la scoala isi asuma statutul de ostracizati din partea profesorilor, colegilor si parintilor acestora, daca le este cunoscuta starea de sanatate. De asemenea, exista medici care refuza "in mod frecvent" tratarea copiilor si a tinerilor cu HIV, pentru "a-i descuraja sa solicite ingrijiri medicale". Si s-au identificat situatii in care nu s-a putut administra medicatia specifica din cauza limitelor plafonului de compensare.
Un alt aspect medical negativ este acela ca doctorii nu pot informa copiii despre faptul ca sunt infectati cu HIV, fara acordul parintilor, ceea ce afecteaza hotararile pe care acestia le iau, cand ajung la varsta relatilor sexuale sau a alegerii profesiei.
Esecul autoritatilor
Raportul mai atrage atentia si asupra "mecanismelor ineficiente de sesizare a autoritatilor", mentionand ca directiile judetene ale Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului sunt de multe ori deficitare in ceea ce priveste personalul, vehiculele si alte resurse necesare monitorizarii copiilor aflati in pericol de a fi abuzati. Relativ la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) s-a mentionat, pe baza evaluarii rapoartelor anuale ale acestei institutii, "esecul CNCD in a aborda, in mod sistematic, discriminarea exercitata impotriva celor infectati cu HIV".
In raportul HRW s-a aratat, de asemenea, ca "dizolvarea" comisiei de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii a dus la disfunctionalitati in aplicarea politicilor de sprijinire a persoanelor cu HIV, iar Comisia Sectoriala coordonata de primul ministru Tariceanu, care se ocupa de problemele acestor persoane, "nu s-a intrunit niciodata, pe parcursul anului 2005, iar anul acesta a avut, doar recent, cateva intalniri". Una dintre concluziile raportului a fost si aceea ca, desi standardele nationale sunt bune, autoritatile locale nu le aplica.
Testul HIV obligatoriu la angajarea in munca
Relativ la cei peste 700 de tineri infectati cu HIV, aflati, in prezent, cu asistenti maternali, in familii extinse, raportul HRW evidentiaza problemele ce vor fi cauzate de incapacitatea acestora de a se integra social si profesional, dupa implinirea varstei de 18 ani. Pentru remedierea unora dintre aceste aspecte, cercetatoarea Clarisa Bencomo a facut mai multe recomandari printre care renuntarea la obligativitatea efectuarii testului HIV la angajare si stoparea criminalizarii transmiterii virusului HIV, in cunostinta de cauza, recomandand abrogarea art. 384 din Codul Penal. In sprijinul acestor propuneri Bencomo a mentionat ca multe meserii implica un risc minim de transmitere a virusului HIV, iar pedepsele severe pentru transmiterea HIV, de catre o persoana care isi cunoaste statutul, accentueaza discriminarea.
Reamintim ca in Romania sunt peste 7.200 de copii si tineri, cu varste intre 15 si 19 ani, infestati cu HIV, majoritatea provenind din anii 1966-1981, ca urmare a politicilor guvernamentale gresite care au dus la administrarea de sange netestat, copiilor, cu scopul de a le imbunatati starea imunologica.
Posteaza comentariu