"Spitalele vor fi finantate incepand de anul viitor doar dupa criterii de performanta, in functie de complexitatea cazurilor rezolvate", a declarat ieri Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. In primele 11 luni ale acestui an, 4,4 milioane de romani au fost internati in spital. Durata medie de spitalizare a fost de sapte zile. 85% din pacienti s-au internat in spitalele de resedinta, iar 15% in unitatile din alte judete. Doar 19% din pacienti au avut interventii chirurgicale.
Circa 50% din internari au fost facute in regim de urgenta. Mortalitatea a fost de aproximativ 1%. Un sfert din decese au aparut la doua zile de la internare. 97% din pacientii internati sunt asigurati la CNAS. "In anul 2006, bugetele spitalelor au inregistrat o crestere de 10% fata de 2005. La medicamentele din ambulator cresterea a fost de la 17.000 miliarde de lei (2005) la aproximativ 20.000 miliarde de lei (2006). Pentru anul viitor medicamentele compensate si gratuite vor beneficia de o majorare de fonduri cu 3.000 de miliarde de lei, adica de la 21.000 de miliarde de lei la 23.000 de miliarde de lei. Asistenta medicala primara va avea o crestere, in 2007, de aproape 50%, iar la spitale - de 11%. La dispozitive medicale, majorarea fondurilor este de circa 54%, ceea ce va face timpul de asteptare sa se reduca, promite presedintele CNAS. Noutatile din contractul-cadru pentru acordarea asistentei medicale in anul 2007 vor fi aprobate in sedinta de Guvern de astazi. Actul normativ vizeaza, printre altele, posibilitatea medicilor scolari, a celor din institutiile de ocrotire a copiilor sau a persoanelor cu handicap sa poata prescrie, pentru trei zile, retete pentru medicamente sau bilete de trimitere la specialisti, pe baza unor acorduri cu casele de asigurari de sanatate. De asemenea, spitalele vor prezenta, la incheierea contractelor cu CJAS, liste cu medicamente si materiale sanitare de care vor avea nevoie anul viitor, fiind obligate sa stabileasca protocoale terapeutice. "S-a stabilit si o lista negativa, cu serviciile pe care nu le va mai realiza CNAS, ca urmare a preluarii de catre Ministerul Sanatatii a unor activitati considerate foarte importante: plata rezidentilor, finantarile unitatilor de primiri urgente, a cabinetelor din spitale fara personalitate juridica, programele de transplant, de diabet zaharat etc.", a declarat Vasile Cepoi, directorul CNAS.
Comentarii (1)
ar fi bine daca in bugetul asigurarilor s-ar aloca sume si pentru testarea medicamentelor inainte de operatii pentru ca urmarile sunt de multe ori negative, alegii, dermatite etc,pe care la suporta ulterior bolnavul
Posteaza comentariu