29 mai - Ziua Mondiala a Sanatatii Digestiei

Anual, in data de 29 mai, Organizatia Mondiala de Gastroenterologie sarbatoreste Ziua Mondiala a Sanatatii Digestive, initiind diverse campanii cu scopul de a imbunatati nivelul de sanatate al populatiei prin intermediul societatilor nationale afiliate si a celor 50000 de membri.

Sindromul Intestinului Iritabil (SII) este definit ca o afectiune digestiva functionala si episodica, care se caracterizeaza prin urmatoarele simptome: dureri abdominale, balonare sau tulburari ale tranzitului digestiv (constipatie si/sau diaree). Factorii care favorizeaza aparitia SII pot fi: o alimentatie dezechilibrata, stresul cotidian, calatorii, stil de viata nesanatos (de exemplu: fumatul, consumul excesiv de alcool sau activitate fizica redusa).

SII afecteaza 11% din populatia lumii si pana la 10% din populatia Romaniei.

In ultimii 50 de ani frecventa SII a crescut, mai ales in tarile in care dieta zilnica se bazeaza pe mancaruri procesate. SII se intalneste de 2-3 ori mai des la femei decat la barbati si se manifesta predominant la varste cuprinse intre 20 si 40 ani.

Din 2008, World Gastroenterology Organization (WGO) si Danone au incheiat un parteneriat, menit sa informeze consumatorii si profesionistii din domeniul sanatatii, cu privire la importanta mentinerii sanatatii digestive si modul in care se poate face aceasta.
Misiunea WGO este de a explica diferite afectiuni digestive si de a ajuta profesionistii din domeniul sanitar prin furnizarea de date si instrumente necesare diagnosticarii si tratarii. Anul acesta a fost creat un ghid de evaluare si tratament, o sinteza a tuturor studiilor clinice efectuate privind sindromul intestinului iritabil si un chestionar pentru a ajuta medicii in diagnosticarea acestui sindrom. SII este dificil de diagnosticat, deoarece nu exista cauze organice clare.