Un studiu publicat in jurnalul medical britanic The Lancet arata ca numarul persoanelor cu dementa va fi in viitorul apropiat de patru ori mai mare si ca tarile in curs de dezvoltare vor fi cele mai afectate.
Studiul publicat in revista Lancet precizeaza un ca la fiecare sapte secunde se diagnosticheaza un nou caz de dementa, fapt ce va duce la dublarea numarului de bolnavi odata la 20 de ani. Acest studiu a fost realizat la cererea organizatiei Alzheimer's Disease International (ADI) si estimeaza ca la nivel mondial numarul persoanelor cu dementa este de 24,3 milioane, iar numarul de cazuri noi este de 4,6 milioane pe an. Pana in 2040, numarul persoanelor cu dementa va creste la 81,1 milionane.
Studiul releva faptul ca majoritatea persoanelor cu dementa traiesc in tari in curs de dezvoltare: 60% in 2001, procent ce va creste la 71% in 2040. Se preconizeaza ca rata de crestere a numarului de pacienti este de trei pana la patru ori mai mare in tarile in curs de dezvoltare fata de tarile dezvoltate. in prezent, in China si in tarile invecinate traiesc 6 milioane de persoane cu dementa, in Europa de Vest 4,8 milioane, iar in America de Nord 3,4 milioane. Pana in 2040, numarul de persoane bolnave din China va depasi numarul de bolnavi din regiunile dezvoltate ale lumii.
"Avem de a face cu o bomba cu ceas" precizeaza Orien Reid, presedintele ADI. "Guvernele trebuie sa inceapa sa elaboreze politici si sa aloce resurse pentru a fi pregatite pentru viitor"
"Nevoia de servicii comunitare si de resurse este mare si in prezent, dar aceste date noi arata ca guvernele se vor confrunta cu o crestere dramatica a presiunilor si a cererilor de a dezvolta servicii de ingrijire a persoanelor cu dementa. Acest fapt trebuie luat in considerare inca de acum" precizeaza profesorul Martin Prince, coordonatorul studiului.
"Aceste noi date ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru toti cei implicati in reforma sistemului de sanatate. in Romania, serviciile oferite persoanelor cu dementa sunt aproape inexistente, dar acest lucru se poate schimba in viitor daca se va intelege ca dementa este intr-adevar o problema grava de sanatate publica" afirma Dr. Catalina Tudose, presedinte al Societatii Romane Alzheimer.
Studiul concluzioneaza ca orice schimbare trebuie sa aiba ca punct de plecare cresterea nivelului de informare a factorilor de decizie, a personalului medical si a populatiei generale. Anul 2006 marcheaza 100 de ani de la descrierea bolii de catre Alois Alzheimer. in incercarea de a sensibiliza opinia publica, ADI va organiza cu ocazia Zilei Internationale Alzheimer, 21 septembrie, diverse activitati, printre care si o expeditie pe Kilimanjaro.
"Anul centenar ne da ocazia sa atragem atentia asupra repercusiunilor pe care le vor avea aceste noi date la nivel international" precizeaza Michael Lefevre, directorul executive al ADI. "in ultimii 100 de ani s-au realizat multe lucruri pozitive pentru persoanele cu dementa, dar daca lucrurile raman asa cum sunt in prezent, si dementa nu va fi recunoscuta drept o problema grava de sanatate, viitorul nu poate fi decat sumbru."
Mai multe informatii:Societatea Romana Alzheimer
Posteaza comentariu