Evenimentul este organizat de Roche Romania si Societatea Romana de Hematologie sub sloganul "Implineste-ti visul!" si impreuna cu pacientii cu limfom vor lua in discutie si oportunitatea constituirii unei asociatii nationale care isi propune sa sustina si sa promoveze drepturile tuturor celor care sufera de aceasta maladie grava. Totodata, evenimentul si-a propus sa marcheze si constituirea Asociatiei Pacientilor cu Limfom din Romania, care urmeaza sa se afilieze Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (
Compania Roche Romania este alaturi de pacientii cu limfom si prin alte initiative care urmaresc cresterea gradului de informare a acestora cu privire la aceasta maladie.
Manifestarile din Romania, ocazionate de Ziua Mondiala a Limfomului, marcata in fiecare an pe data de 15 septembrie, fac parte dintr-o campanie globala desfasurata sub sloganul “Know your nodes”, organizata de Lymphoma Coalition. Campania a pornit de la premiza ca oamenii nu sunt suficient informati asupra acestei boli si stiu in general foarte putine despre sistemul limfatic. Incepand cu anul 2007, campania globala de informare asupra limfomului se desfasoara in aproximativ 30 de tari din intreaga lume.
Lansata in 2004 si stabilita ca data fixa in calendarul sanatatii, Ziua Mondiala a Limfomului indeamna medici, asistente, asociatii de pacienti, pacienti si familiile lor sa se alature intr-o campanie unita de informare a publicului despre limfom, despre semnele si simptomele sale si despre cum aceasta boala afecteaza viata a mii de oameni la nivel mondial.
Prin aceasta actiune de informare, oamenii de pretutindeni pot recunoaste mai usor semnele si simptomele acestuia ceea ce va duce negresit spre diagnosticarea si tratarea timpurie a bolii, cu cele mai bune sanse de vindecare.
De ce Ziua Mondiala a Limfomului?
In ciuda faptului ca, la nivel mondial, 1 milion de oameni traiesc cu limfom si aproximativ 1000 de oameni sunt diagnosticati cu aceasta boala in fiecare zi, cercetarile arata ca :
1. Mai putin de 50 % dintre persoane nu cunosc riscurile acestei boli.
2. Aproximativ trei sferturi (74%) din populatia globului nu cunoaste faptul ca limfomul este o forma de cancer.