Asa se arata in studiul „Ancheta privind comportamentele cu risc de transmitere HIV in randul tinerilor care traiesc cu HIV/SIDA in Romania" realizat in 2009.
Statisticile arata ca aproape doua treimi dintre participantii la studiu si-au inceput viata sexuala, varsta medie a debutului sexual fiind de 17 ani.
Aproximativ trei sferturi (74%) dintre tinerii care si-au inceput viata sexuala au avut un partener stabil in ultimele 12 luni, durata relatiei variind intre cel mult sase luni (25%) si peste un an (50% din cazuri).
14% dintre participantii la studiu au declarat ca partenerii lor (stabili sau ocazionali) nu le cunosc diagnosticul de infectie cu HIV, iar mai bine de o treime (36%) declara ca partenerii anteriori nu cunosteau acest diagnostic. Doar jumatate dintre tinerii seropozitivi care au participat la studiu au ales sa dezvaluie prietenilor apropiati diagnosticul lor.
Avand in vedere numarul neobisnuit de mare de cazuri de infectare in randul adolescentilor si tinerilor din Romania a fost lansat astazi proiectul „Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania“ care isi propune sa ofere tinerilor (15-25 de ani) informatii corecte in ceea ce priveste HIV/SIDA pentru a-i motiva sa adopte un stil de viata mai sanatos, un comportament responsabil si o atitudine nediscriminatoare fata de persoanele infectate cu HIV. In acelasi timp, se adreseaza mai multor grupuri tinta: elevi, cadre didactice, personal medical si isi doreste realizarea unei puternice campanii de responsabilizare sociala si de lupta impotriva stigmatizarii.
Posteaza comentariu