1 milion de oameni mor anual din cauza cancerului pulmonar

Cancerul bronhopulmonar fara celule mici este cel mai comun tip de cancer pulmonar, reprezentand 90% din totalul cazurilor. Acesta se prezinta in cinci stadii, in faza terminala fiind capabil de a se raspandi in sistemul limfatic, atacand ficatul, oasele si creierul.

Fumatul reprezinta cauza principala a imbolnavirii. Inclusiv fumatorii pasivi, expusi in mod continuu, sunt mai susceptibili de a dezvolta cancer bronhopulmonar.

Conform Organzatiei Mondiale a Sanatatii, 1 milion de oameni mor anual ca urmare a cancerului pulmonar. 90% dintre bolnavi au in jur de 40 de ani.

"In Romania, cancerul bronhopulmonar ocupa locul intai la barbati (6535 decese, mortalitate 58,75% in 1995) si locul al patrulea la femei, dupa cancerele mamare, gastrice si de col uterin (1209 decese, mortalitate 11,16%)", declara Conf.

Dr. Tudor Ciuleanu, Institutul Oncologic Cluj

EMEA (European Medicines Agency) a aprobat utilizarea medicamentului Alimta în tratamentul de linia intai a cancerului bronhopumonar fara celule mici. Aceasta este o noua indicatie terapeutica inregistrata pentru Alimta în Uniunea Europeana, prin urmare si in Romania.

Aprobarea se bazeaza pe rezultatele unui studiu clinic efectuat pentru tratamentul de linia intai a cancerului bronhopulmonar fara celule mici, multinational, randomizat, de faza III, care a inclus 1725 pacienti, in conditiile in care cancerul bronhopulmonar fara celule mici este cel mai comun tip de cancer pulmonar, reprezentand 90% din totalul cazurilor.

"Daca pana acum in  tratamentul cancerului bronhopulmonar tineam cont numai de cele doua forme histologice principale: cu celule mici si fara celule mici, odata cu publicarea acestui studiu, abordarea terapeutica a cancerului bronhopulmonar sufera o schimbare importanta.
Din punct de vedere terapeutic, exista acum trei forme de cancer bronhopulmonar: cu celule mici, fara celule mici epidermoid si fara celule mici non-epidermoid. Subtipul histopatologic non-epidermoid beneficiaza acum de o optiune terapeutica noua, Alimta+cisplatin, care aduce beneficii in supravietuirea pacientului,
" declara Conf. Dr. Tudor Ciuleanu, de la Institutul Oncologic Cluj.