O treime din bărbaţii cu vârsta peste 50 de ani întâmpină probleme cu prostata, potrivit datelor oferite de Asociaţia Română de Urologie.
Din cei 3 milioane de bărbaţi români cu vârste de peste 50 ani, aproximativ 900.000 se confruntă cu simptome specifice adenomului de prostată (HBP) sau prostata mărită, cum mai este denumită afecţiunea. Adenomul de prostată nu este o afecţiune canceroasă, dar este progresivă şi poate determina complicaţii precum retenţia acută de urină (RAU) şi intervenţie chirurgicală.
După vârsta de 50 de ani, bărbaţii trebuie sa facă anual o analiză simplă de sânge - antigenul specific prostatic - care cu cât va avea o valoare mai mare, cu atât indică prezenţa unui risc de suferinţă prostatică. "Nu avem cum sa prevenim această problemă care este o caracteristică hormonală a bărbaţilor. De la vârsta de 50 de ani, trebuie să efectuâm anual testul care măsoară cantitatea de antigen specific prostatic în sânge şi câte o ecografie urinară pentru a vizualiza rinichii, vezica urinară şi prostata", recomandă Prof. dr. Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie în cadrul unei conferinţte care anunţă lansarea unui nou tratament pentru prostata mărită (adenomul de prostată).
Noul medicament asociază pentru prima dată două ingrediente active in aceeaşi capsulă, având o doză fixă. Dacă până acum dutasterina şi tamsulosin, cele două substanţe folosite erau administrate separat, acum pacienţii care urmează un tratament pentru prostata mărită vor putea lua o singură capsulă pe zi pentru a-şi ameliora simptomatologia.
Simptome care trebuie să te îngrijoreze
- dificultatea de a urina
- jet urinar slab
- sânge în urină
- durere la urinat
- senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare
- necesitatea de a urina frecvent în timpul nopţii.
Posteaza comentariu