De ce este important ca cerealele pe care le consumi să fie integrale? Pentru că nutrienţii se găsesc tocmai în părţile care sunt îndepărtate în cadrul procesului de rafinare a cerealelor, adică în tărâţe şi germeni, precizează medicul nutriţionist Gillian McKeith în cartea sa "Hrană vie pentru sănătate".
Beneficiile cerealelor nerafinate:
- sursă excelentă de carbohidraţi complecşi;
- conţin fibre;
- conţin vitamine din complexul B;
- conţin vitamina E;
- sursă de minerale: calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc, cupru, seleniu;
- sunt bogate în proteine.
Iată care sunt cele 10 supercereale pe care trebuie să le includem în alimentaţia noastră, după cum recomandă dr. Gillian McKeith:
1. Quinoa
Conţin o proteină completă superioară, având mai multe proteine utilizabile decât carnea. De asemenea este o sursă bogată în minerale, în special calciu care este mai uşor de asimilat decât cel din lapte.
2. Meiul
Conţine fier, magneziu, potasiu, siliciu, vitamine din complexul B, vitamina E, proteine cu puţine calorii, enzime digestive şi are rolul de a îmbunătăţi digestia, îndepărtând acidul în exces. Îl poţi folosi în locul cartofilor dacă îţi place piureul, pentru a evita consumul exagerat de cartofi. De asemenea, trebuie să ştii că meiul nu conţine gluten, fiind potrivit şi persoanelor care au intoleranţă la această substanţă.
3. Orezul brun
Este o sursă excelentă de vitamine din complexul B şi este benefic pentru sistemul nervos, ameliorând semnificativ simptomele depresiei.
4. Orzul
Este recomandat să alegi orzul nedecorticat sau brut. Acesta conţine gluten în cantităţi mici.
În schimb în orzul verde (germeni/vlăstari/pulbere) nu vei găsi gluten.5. Ovăzul
Este bogat în proteine, grăsimi bune, vitamine din complexul B şi este benefic pentru oase şi creier. Conţine gluten.
6. Hrişca
Nu conţine gluten şi o sursă bună de proteine. Are un efect protector pentru sânge, stomac, splină şi colon.
7. Amarantul
Este una dintre cele mai bogate surse vegetale de fier. Precum quinoa, amarantul este o proteină completă.
8. Secara albă
Este o alegere mai bună decât grăul, deoarece conţine gluten solubil şi cu 30% mai multe proteine.
9. Teff
Este o cereală originară din Etiopia şi este recunoscută pentru faptul că ar conţine de 5 ori mai mult fier decât multe alte cereale.
10. Kamutul
Este o cereală înrudită cu grâul, dar conţine de două ori mai multe proteine şi alţi nutrienţi (magneziu, zinc, acizi graşi esenţiali). Se pare că multe persoane care nu dezvoltă reacţii alergice la grât tolerează kamutul.