Produsele analizate de experţi conţin nitrit de sodiu drept conservant, se arată în cea mai nouă cercetare realizată de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) a analizat eticheta a 10 tipuri de salam şi 20 tipuri de specialităţi (bacon, şuncă, muşchi file, ceafă de porc, kaizer, jambon şi pastramă). Analiza ingredientelor de la fiecare tip de preparat a scos în evidenţă următoarele:
1. La toate produsele analizate s-a folosit drept conservant nitritul de sodiu
Nitritul de sodiu (E250) este un conservant utilizat în industria cărnii, care împiedica formarea microorganismelor.
2. La 40% dintre produsele analizate s-a folosit acidul carminic, un colorant roşu strălucitor care se obţine dintr-o specie de insecte numită coșenila. Aditivul nu prezintă riscuri pentru sănătate dacă este utilizat în dozele admise de legislaţie.
3. La 33% dintre produsele analizate s-a folosit aditivul caragenan. Caragenanul (E407) este un gelifiant, agent de îngroșare.
Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.4. La 33% dintre produsele analizate s-a folosit potenţiatorul de gust şi aromă - monoglutamatul de sodiu (E621). Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului.
Foto: Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România
5. La 30% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este apa;
6. La 27% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este sarea.
La cele 30 de produse analizate s-au identificat, în afară de carne, şi alte ingrediente, precum slănină, sare, apă, gelatină, lactoză, dextroză, sirop de glucoză, maltodextrină, zahăr, zaharoză, proteină din lapte, proteină din zer, proteină vegetală din soia, soia, proteină animală din porc, vin de Porto, fum de lemn de fag, aromă de fum, emulsie de şorici, amidon modificat.
Cum să faci cea mai bună alegere? Sfatul expertului
„La alegerea unui preparat din carne roșie trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi menționaţi în declaraţia nutrițională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi şi conţinutul de sare.
Totodată, verificaţi termenul de valabilitate, aspectul produsului şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, preparatele din carne roşie nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor”, avertizează Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al APC România.
Posteaza comentariu