Studiu: De ce nu sunt buni biscuiţii cu cremă? Efecte asupra corpului

Cantitatea mare de zahăr are un efect dezastruos asupra noastră, avertizează Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat, în cursul lunii octombrie, 22 de sortimente de biscuiți cu cremă. La 90% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de făina de grâu, fără a se menționa tipul de făină, iar la 10% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de către zahăr.

Potrivit specialiştilor, la 67% dintre produsele analizate, zahărul este cel de-al doilea ingredient folosit, iar la 48% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de către grăsimi vegetale, precum ulei de palmier, de cocos, de shea și de rapiță.

„Biscuiții cu cremă fiind un produs cu indice glicemic ridicat, cu o valoare energetică mare, ce variază între 417 kilocalorii și 485 kilocalorii per 100 grame produs, dezechilibrați din punct de vedere nutrițional prin conținutul ridicat de acizi grași saturați, care variază între 9,9 grame și 11,30 grame per 100 grame produs, totodată, având și un conținut ridicat de zahăr adăugat, adică între 5 și 8 lingurițe de zahăr la 100 grame produs, fac ca acest tip de produs să fie exclus de la consumul de către copii și persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și boli metabolice.” a precizat conf.

univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.

Studiul trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor cu vârste mici îl are asupra sănătății acestora.

1448023160225-apcromaniabiscuiti-S4
Foto: Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România

Efectele zahărului în alimentația copiilor

1. Dereglarea metabolismului calciului: copii se îmbolnăvesc din această cauză și au dinții stricați de timpuriu. Studiile arată că zahărul adăugat în timpul preparării produselor destinate copiilor (monozaharidele și dizaharidele), reprezintă cauza numărul unu în apariția cariilor.

2. Obezitatea. Cea mai răspândită afecțiune provocată de consumul excesiv de zahăr este obezitatea. Deși zahărul nu este bogat în calorii, consumat în exces poate afecta sistemul hormonal, ducând la creșterea apetitului, mărirea țesutului adipos și apariția celulitei.

3.

Diabetul. Consumul de zahăr și de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantități mari de zaharoză, începe să nu mai funcționeze la parametrii normali. Așa apare diabetul. Acesta generează complicații grave în organism.

Mare atenţie şi la zahărul ascuns! Deși pe etichetele unor produse, sucuri sau cereale, scrie natural acest lucru nu este adevărat de cele mai multe ori. Ingrediente precum fructoză din sirop de porumb, folosite ca îndulcitori, fac din produsele “naturale” adevărate bombe în alimentația copiilor. Alte ingrediente în care este “ascuns” zahărul sunt: fructoza, siropul de malț, extractul de malț, siropul de porumb, melasa, zahărul brun, zaharoza, malțul de orez, agava.

Toate acestea reprezintă îndulcitori artificiali adăugați în produsele destinate copiilor ce dăunează sănătății lor.

Studiul privind calitatea biscuiților cu cremă face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod