Studiu: De ce nu e bun pateul vegetal din comerţ? Efecte asupra corpului

Sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari, avertizează Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.


Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a analizat 70 de tipuri de pateu vegetal de pe piaţă. Concluzia specialiştilor este aceea că sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari și al conținutului ridicat de sare.

“Produsele de post, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari și al conținutului ridicat de sare.

În cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie să fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apă sau ulei vegetal, așa cum s-a constatat în cazul pateului vegetal”, a declarat Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Președinte APC România.

Foto: http://www.apc-romania.ro

Ce nu se precizează pe etichetă

Potrivit specialiştilor ANPC există anumite ingrediente care nu sunt precizate pe etichetă, cum ar fi

- Glucidele sunt adaosuri de îndulcitori, dar acest lucru nu este trecut pe etichetă
- Zahărul nu apare în lista de ingrediente, dar este trecut pe eticheta nutrițională
- Atunci când produsul conţine soia, nu este menționat dacă este sau nu modificată genetic
- Nu se declară proveniența uleiului vegetal – palmier, rapiță, in etc.
- În unele produse condimentele sunt înscrise în mod generic, dar nu este menționat tipul condimentului și având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista substanțelor alergene, este important să fie știută denumirea respectivului condiment.
- Nu se menționează dacă aromele sunt naturale sau artificiale.

Din cauza aditivilor alimentari din conţinutul lor, pateurile vegetale pot cauza probleme pentru sănătate:
- dureri de cap
- dermatite
- slăbiciune
- greaţă
- balonări
- alergii
- astm.

De asemenea, unii aditivi care sunt folosiţi în fabricarea pateului vegetal au fost studiaţi şi s-a constatat că pot declansă maladiile Parkinson şi Alzheimer, precum şi cancerul.