Cârnaţii, şunca, pastrama şi orice alte preparat care intră în această categorie trebuie consumate cu moderaţie şi doar la ocazii speciale.
Carnea procesată consumată cu regularitate şi în cantităţi mari creşte riscul de cancer, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Potrivit cercetărilor, consumul a 50 de grame de mezeluri pe zi (aproape două felii subţiri din şuncă) creşte riscul de cancer colorectal cu 18%, informează BBC.
Conform anunţului făcut de OMS, carnea procesată a fost inclusă în aceeaşi categorie cu plutoniul şi alcoolul.
Riscul creşte odată cu frecvenţa cu care consumi mezelurile, însă OMS avertizează că un consum ocazional nu face nimănui rău.
Despre carnea roşie, OMS a declarat că "probabil este cancerigenă", însă nu există suficiente dovezi pentru a spijini această ipoteză.
De aceea nu trebuie să elimini total carnea roşie din dietă pentru că atunci când este consumată cu moderaţie şi nu foarte des ea aduce alte beneficii asupra sănătăţii.