Am fost dependentă de laptele de vacă, iar aici mă refer la cel de ţară proaspăt fiert, nu la cel pasteurizat din comerţ. Dar, de când am aflat diverse variante de lapte vegetal am redescoperit gustul laptelui. În plus, dacă te numeri printre persoanele care suferă de intoleranţă la lactoză sau dacă urmezi un regim alimentar vegan opţiunea cea mai bună este să înveţi să faci acasă lapte din soia, migdale, orez, nucă, seminţe de cânepă evitând astfel aditivii alimentari pe care-i găseşti în laptele vegetal din comerţ.
De ce lapte vegetal?
- pentru că nu te balonează;
- pentru că nu conţine grăsimi saturate care afectează arterele, ci doar grăsimi bune;
- pentru că nu conţine cazeină (proteina predominantă) şi lactoză;
- pentru că nu produce diaree;
- pentru că nu produce mişcări intestinale anormale şi dureri abdominale;
- pentru că nu produce flatulenţă.
Laptele de vacă în exces dăunează grav sănătăţii!
Atenţie! Laptele de vacă nu trebuie consumat în cantităţi exagerate, după cum am aflat din discuţiile purtate cu prof. dr.
Gheorghe Mencinicopschi. "O persoană adultă, sănătoasă, nu trebuie să consume mai mult de 3 pahare de lapte pe săptămână. Dacă se depăşeşte această cantitate, există riscul de a scoate calciul din oase. De asemenea, s-a constatat că mai mult de trei pahare de lapte pe săptămână cresc prevalenţa cancerului de sân şi de prostată", avertizează specialistul.Iată două dintre reţetele mele preferate
Truc: adaugă la toate variantele de lapte vegetal şi seminţe de susan, pentru că 25 de grame conţin aproape 1000 miligrame de calciu plus proteine, vitamine (A, E, B), potasiu, fier, magneziu, zinc.
Lapte de migdale: 1 cană de migdale înmuiate peste noapte plus 2 linguri seminţe de susan, 2 căni apă, 4-5 curmale sau miere de albine, puţină sare şi vanilie. Se pun în blender, după care se strecoară.
Se poate amesteca cu pudră de cacao, banane sau alte fructe.Lapte de nucă cu cacao şi cuişoare: 1 cană nuci crude înmuiate peste noapte plus 2 linguri seminţe de susan, 2-3 căni de apă plată, 4-5 curmale sau miere de albine, 1 vârf de linguriţă cu praf de cuişoare, puţină sare şi 3-4 linguri de cacao. Se pun în blender, după care se strecoară. Poţi să prepari şi varianta fără cacao sau să foloseşti o altă aromă, dacă nu te încântă cuişoarele (scorţişoară, baton de vanilie, etc). Sau mai poţi să-l combini cu banane pe care să le amesteci în compoziţia laptelui.