Conţinutul ridicat în fibre şi acizi graşi omega-3 le transformă într-un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătatea organismului.
Seminţele de chia au un conţinut bogat în fibre, acizi graşi omega-3 (scad colesterolul rău), proteine, vitamine (A, B, E, D), antioxidanţi şi minerale (calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, iod, cupru, zinc, sodiu, magneziu, mangan). Aceste seminţe minuscule te pot ajuta:
- să ai o digestie bună;
- să dormi mai bine, datorită triptofanului, o substanţă care determină creşterea nivelului de melatonină şi serotonină.
- să alungi poftele culinare şi să previi depunerile de grăsime. Datorită conţinutului bogat în fibre solubile, seminţele de chia conferă o senzaţie de saţietate, reglează nivelul glicemiei, scad colesterolul rău şi împiedică absorbţia grăsimilor;
- să ai părul strălucitor, datorită conţinutul bogat în proteine;
- să previi inflamaţiile în corp care favorizează apariţia unor boli grave, datorită conţinutului ridicat în acizi graşi omega-3.
Cum să le foloseşti
- în smoothie-uri cu lapte vegetal, verdetţuri, fructe, legume, nuci.
- peste salatele de crudităţi;
- în limonadă sau cu suc de portocale pentru un efect remineralizant;
- peste cerealele integrale de la micul dejun;
- în orice produs copt, cum ar fi pâinea, checul sau brioşele;
- ca să faci budincă le poţi lăsa la înmuiat 10 minute în lapte şi vor abdorbi lichidul;
- ca să faci icre vegetale se amestecă seminţele de chia cu ceapă, ulei de măsline, apă, sare şi lămâie;
- ca să faci gem proaspăt din orice fruct, pune-l în robotul de bucătărie împreună cu 1-2 linguri de seminţe de chia şi puţină miere de albine (după preferinţă). Seminţele vor absorbi sucul din fructe şi vei obţine o pastă cu o consistenţă de gem.
Budinca de chia cu lapte de nucă
Granola cu seminţe de chia, fulgi de ovăz si fructe uscate
Smoothie cu cătină, ghimbir şi seminţe de chia
Posteaza comentariu