Găteşte vegan: Brânză din seminţe de floarea-soarelui şi salată de sfeclă

Brânza din seminţe de floarea-soarelui este o alternativă la produsele lactate. Are un conţinut ridicat de proteine, vitamine, minerale şi merge de minune pentru micul dejun sau pentru o gustare.

Brânza din seminţe de floarea-soarelui este o alternativă la produsele lactate. Are un conţinut ridicat de proteine, vitamine, minerale şi merge de minune pentru micul dejun sau pentru o gustare.


Aveam în frigider sfeclă roşie fiartă pe care intenţionam să o combin cu ceva consistent. Astfel, că aseară am pus la înmuiat o jumătate de cană cu seminţe de floarea soarelui crude, iar dimineaţa le-am transformat într-o pastă cu ajutorul blenderului.

Pasta obţinută ca brânzica de casă şi am zis că sigur nu strică să-i adaug ardei pentru un plus de savoare. Am completat acest mic dejun cu germeni din seminţe de floarea soarelui penru că au un conţinut bogat clorofilă, proteine şi calciu, pe lângă mulţi alţi nutrienţi.

Seminţele crude de floarea soarelui au un conţinut ridicat de acizi graşi esenţiali, vitamine (E, A, D, complexul vitaminic B), multe minerale (zinc, fier, calciu, mangan, potasiu, fosfor) şi proteine.

Acestea sunt considerate amplificator de energie penru că hrănesc organele digestive, splina şi pancreasul, scrie nutriţionistul britanic Gillian McKeith în cartea sa "Hrană vie pentru sănătate".

Ca să prepari brânza din seminţe de floarea soarelui ai nevoie de:

- 1/2 cană cu seminţe de floarea soarelui crude şi înmuiate peste noapte în apă;
- 1 ardei capia sau un gogoşar;
- puţină ceapă pentru gust;
- piper negru;
- sare de mare;
- 1 lingură cu fulgi de drojdie inactivă (opţional);
- 2 linguri cu ulei de măsline sau de floarea soarelui presat la rece;
- 3-4 linguri cu apă sau cât e necesar pentru ca blenderul să amestece brânza.

Se pun toate ingredientele în blender şi se mixează până obţii o pastă cremoasă.

Dacă ţi se pare prea lichidă poţi să pui o lingură cu seminţe de chia care vor absorbi lichidul, oferind o consistenţă cremoasă.

Prepară salata de sfeclă roşie, amestecând feliile cu ulei de măsline, oţet şi sare.

Poftă bună!


Credit foto: Ioana Maroşan