Dacă ţii post ai multe soluţii pentru a prepara prăjituri sănătoase care să-ţi potolească pofta dulce. Descoperă trei dintre reţetele mele preferate de prăjituri.
1. Tort cu portocale şi ciocolată
Pentru blat ai nevoie de:
- 1/2 cană cu seminţe de floarea soarelui crude;
- cacao pudră;
- 1/2 cană curmale curăţate de sâmburi;
- un vârf de linguriţă de scorţişoară;
- puţină sare de mare.
Pentru cremă ai nevoie de:
- 1 cană nuci caju înmuiate peste noapte în apă;
- zeama şi coaja de la 3 portocale mai mici;
- 1 mango (opţional);
- un sfert de linguriţă cu ghimbir proaspăt răzuit;
- sirop de agave sau zahăr brut;
- 3/4 cană ulei de cocos (poţi opta şi pentru uleiul de palmier nerafinat).
Pentru topping-ul de ciocolată ai nevoie de:
- sirop de agave;
- cacao pudră;
- puţină apă sau zeamă de portocale, în funcţie de consistenţa dorită.
Metoda de preparare:
1.
2. Ca să prepari crema trebuie să pui toate ingredientele în blender, cu excepţia uleiului de cocos. Vei obţine o cremă pufoasă, iar la final se adaugă uleiul de cocos, topite în prealabil pe baie de abur. Se toarnă crema peste blat şi să lasă la frigider 1-2 ore.
3. Topping-ul de ciocolată se prepară amestecând siropul de agave cu cacao şi puţină apă sau zeamă de portocală, până când obţii consistenţa dorită. Se toarnă peste tort şi se ornează apoi cu felii şi coajă răzuită de portocală.
2. Tort cu nucă de cocos şi ciocolată
Ingrediente pentru blat:
- 1/2 cană migdale;
- 1/2 cană curmale;
- puţină sare de mare;
- 1/4 linguriţă de scorţişoară;
- 2 linguri cacao pudră.
Se mixează migdalele în robotul de bucătărie, după care se adaugă pe rând curmalele şi restul ingredientelor.
Se presează cu ajutorul degetelor în forma pentru tort.Ingrediente pentru crema cu nucă de cocos:
- 1 nucă de cocos de mărime medie;
- msirop de afave sau zahăr brut, după gust;
- 6 linguri ulei de cocos topit la abur (sau ulei de palmier);
- puţină zeamă de lămâie;
- apă, cât să permită blenderului să omogenizeze crema.
Se mixează în blender nuca de cocos decojită de pieliţa maronie şi tăiate bucăţele. Se adaugă apa, siropul de agave, zeama de lămâie şi la final uleiurile. Se toarnă peste crustă şi se lasă la frigider 4-5 ore sau peste noapte.
Ingrediente pentru crema de ciocolată:
- 2 avocado (sau 2 banane);
- 4-5 linguri de cacao pudră;
- sirop de agave sau zahăr brut, după gust;
- 6 linguri ulei de cocos topit la abur (sau ulei de palmier).
Se mixează în robot toate ingredientele şi crema obţinută se toarnă peste stratul cu nucă de cocos, după ce acesta a stat în prealabil la frigider pentru a se întări.
Se ornează cu felii subţiri de nucă de cocos sau cu fulgi de cocos.3. Tort cu vanilie şi căpşuni
Ingrediente pentru blat:
- 1/2 cană migdale crude;
- 1/2 cană curmale curăţate de sâmburi;
- cacao sau pudră de roşcove, după gust;
- puţină sare de mare.
Se mărunţesc migdalele în robot, după care se adaugă curmalele pentru a lega ingredientele. La final, se amestecă pudra de cacao pentru a-i conferi aroma delicioasă de ciocolată. Se presează blatul în formele dorite.
Ingrediente pentru crema de căpşuni:
- 1/2 cană nuci caju înmuiate 3-4 ore;
- sirop de agave sau zahăr brut, după gust;
- 1 cană căpşuni proaspete sau congelate;
- 4-5 linguri ulei de cocos topit la bain marie.
Se amestecă toate ingredientele în blender, se toarnă peste crusta şi se lasă la frigider o jumătate de oră până se întăreşte puţin crema.
Ingrediente pentru crema de vanilie:
- 1/2 cană nuci caju înmuiate 3-4 ore;
- sirop de agave sau zahăr brut, după gust;
- căteva picături esenţă de vanilie/extract de vanilie/baton de vanilie
- 1 lingură seminţe de mac;
- 4-5 linguri ulei de cocos topit la bain marie.
Se amestecă toate ingredientele în blender şi se toarnă peste crema de căpşuni.
Se ornează tarta cu felii de căpşuni şi frunze de mentă.Foto: Ioana Maroşan
Posteaza comentariu