De ce să mănânci dulciurile nesănătoase din comerţ când există atât de multe reţete rapide, uşor de preparat şi cu ingrediente sănătoase. Mai mult, aceste trei reţete le poţi face şi când ţii post.
1. Prăjitura Negresă
Ingrediente:
- 1 cană nucă crudă;
- 1/2 cană prune uscate;
- 1/2 cană curmale;
- 1/4 cană cacao sau pudră de roşcove;
- 3-4 linguri lapte de migdale sau apă.
Mod de preparare
1. Mixează nucile în robotul de bucătărie sau într-o maşină de râşnit;
2. Curăţă prunele uscate şi curmalele de sâmburi;
3. Adaugă în robotul de bucătărie curmalele şi prunele uscate şi mixează până obţii o compoziţie lipicioasă;
4.
5. Pune o folie alimentară în tava pe care o foloseşti pentru prăjitură;
6. Toarnă compoziţia în tavă şi întinde-o cu ajutorul unei spatule;
7. Înveleşte prăjitura cu folia şi las-o la congelator 5 ore, după care o poţi păstra la frigider;
8. Se taie foarte uşor în forma dorită. Poţi chiar să tai un baton de negresă pe care să-l înveleşti cu folia alimentară şi să-l iei cu tine la serviciu. În prăjiturică poţi să inserezi şi nuci mărunţite, migdale, vişine, în funcţie de preferinţele tale.
2. Fursecuri cu unt de arahide, banane şi ciocolată
Ingrediente:
- 1 cană fulgi de ovăz;
- 1 ciocolată neagră topită;
- 2 banane mai mici;
- 4-5 linguri unt de arahide cremos;
- 1 baton de vanilie pudră (cu râşniţa de cafea);
- 2 linguri seminţe de chia;
- cacao pudră, dacă preferi mai multă ciocolată;
- alune mărunţite (opţional);
- stafide (opţional).
Mod de preparare:
1.
2. Se pisează bananele cu furculiţa şi se adaugă în ciocolată împreună cu toate celelalte ingrediente.
3. Se amestecă bine, după care le dai forma dorită prăjiturelelor. Eu am folosit nişte forme de brioşe pe care le aveam prin casă în care am pus câte puţin din amestecul cu ciocolată, după care le-am introdus la congelator. După 1-2 ore le poţi servi.
4. Dacă îţi rămâne sos de ciocolată poţi să tragi nişte stafide prin el şi să le laşi la congelator.
3. Batoane cu migdale şi merişoare
Ingrediente:
- 1 cană cu migdale şi seminţe de floarea soarelui;
- 1 cană cu prune uscate şi curmale;
- 3 linguri ulei de cocos (sau unt de cacao, ulei de palmier);
- puţină sare de mare;
- 1 baton de vanilie (opţional).
Mod de preparare:
1.
2. La final se încorporează uleiul de cocos, sarea de mare şi se toarnă amestecul într-o caserolă/tavă pătrată sau dreptunghiulară.
3. Foloseşte o folie alimentară pe care să o aranjezi în recipientul ales înainte de a pune amestecul pentru batoane. Astfel, îţi va fi mai uşor să-l scoţi din tavă/caserolă.
4. După ce ai nivelat “aluatul” cu ajutorul unui pahar sau cu mâna, se lasă la frigider câteva ore.
5. După ce s-a întărit bine, se taie cu un cuţit formele dorite şi se ambalează fiecare baton în folie alimentară.
6. Se păstrează la frigider.
Foto: Ioana Maroşan