Sunt un fan înrăit al untului de arahide şi demult mi-am propus să încerc să-l prepar în casă ca să evit acele grăsimi vegetale hidrogenate (grăsimi rele) sau alţi aditivi pe care-i găsim pe eticheta produsului cumpărat din magazin.
Este atât de simplu de făcut în casă, încât regret că nu am descoperit acest lucru mai demult.În plus, ştiu sigur că untul de arahide pe care-l fac acasă este crud. Dacă nu îţi place gustul arahidelor crude, poţi să prăjeşti jumătate din ele în cuptor, după care să le amesteci cu celelalte. Este simplu, gustos şi sănătos.
Pentru 250 grame de unt de arahide am folosit:
- 250 grame arahide decojite crude;
- puţină sare de mare (opţional);
- 1 lingură miere de albine de salcâm (opţional);
- 1 lingură unt de cocos (opţional);
- 1 pumn de arahide mărunţite (opţional).
1. Se pun arahidele în robotul de bucătărie şi trebuie să ai răbdare 8-10 minute până îşi eliberează uleiul.
2.
3. Dacă vrei să adaugi miere de albine şi unt de cocos (am vrut să-i ofer o uşoară aromă de cocos) se toarnă untul într-un vas şi se amestecă ingredientele cu ajutorul unei spatule.
4. Dacă vrei o variantă crunchy a untului de arahide, adaugă la final un pumn de arahide crude sau prăjite mărunţite. Iar dacă vrei unt de arahide cu ciocolată poţi să-i adaugi pudră de cacao.
Poftă bună!
P.S. Mie îmi place la nebunie să-l combin cu banane. Ţie în ce combinaţie îţi place untul de arahide?
Credit foto: Ioana Maroşan