Conţine proteine de calitate, dar este şi o sursă bogată în minerale, în special calciu care este mai uşor de asimilat decât cel din lapte.
Quinoa conţine foarte multe proteine, foarte puţine grăsimi şi nu conţine colesterol. De asemenea, dacă o pui la încolţit îi sporeşti valoarea nutriţională, deoarece germenii de quinoa conţin vitamine (A, B6, B12, B5, B2, B1, C, D, E, K, H, acid folic, acid nicotinic), minerale (calciu, fier, crom, cupru, potasiu, seleniu, iod, magneziu, mangan, fosfor, zinc) şi toţi cei 9 aminoacizi esenţiali, potrivit informaţiilor oferite de nutriţionistul britanic Gillian McKeith. Poţi să o adaugi în diverse salate cu legume sau să faci terci (cu apă şi sare).
O găseşti în magazinele naturiste.Iată 3 reţete de post din care te poţi inspira:
1. Terci/budincă de quinoa cu lapte vegetal
Ingrediente necesare:
- 1 cană cu lapte vegetal (soia, migdale, nucă de cocos, orez, ovăz);
- 1/2 cană de quinoa, spălată bine;
- 1/4 linguriţă de scorţişoară;
- 1/4 linguriţă de ghimbir pudră;
- puţină sare de mare;
- nuci crude mărunţite;
- sirop de agave;
- felii de banană.
1. Se pun la fiert quinoa, scorţişoara, ghimbirul, sarea şi laptele, sub capac, la foc mediu aproximativ 15 minute până ce observi că boabele de quinoa devin transparente.
2. După ce opreşti focul se adaugă nucile mărunţite, iar după ce se răceşte budinca se pune siropul de agave, după gust.
3.
2. Salată de quinoa cu dovleac copt şi avocado
Ai nevoie de: 1/2 cană cu quinoa pe care să o pui la fiert cu o cană de apă, zeamă de lămâie, sare, piper şi ierburi (busuioc, oregano, cimbru). Se la lasă la fiert sub capac, la foc mic aproximativ 10 minute. Între timp dovleacul se curăţă, se taie cubuleţe şi se pune la cuptor, după ce l-ai stropit cu ulei de măsline şi l-ai asezonat cu sare, piper si ierburi uscate. Se amestecă quinoa fiartă cu dovleacul copt, cubuleţe de avocado, ceapă verde, pătrunjel şi se stropesc cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie.
3. Chifteluţe de post cu quinoa
Ingrediente necesare
- 1 cană cu quinoa fiartă
- 1/2 cană cu năut fiert
- 1/3 cană cu seminţe de in mărunţite
- 1 ceapă medie;
- 4 căţei de usturoi;
- 3 linguri de făină de ovăz (sau făină integrală);
- 1 legătură de pătrunjel;
- câteva fire de ceapă verde;
- 1/2 linguriţă de chimen şi coriandru seminţe;
- sare;
- piper;
- 1/2 linguriţă de curry;
- 1/3 cană cu apă;
- 4-5 linguri cu ulei de măsline extravirgin;
- zeama de la o lămâie şi puţină apă dacă este necesar.
Se adaugă năutul, ceapa şi usturoiul în robotul de bucătărie şi se mixează puţin.
Apoi se adaugă celelalte ingrediente şi se amestecă.
Se formează biluţe şi se aplatizează în tava de la cuptor, tapetată cu foaie de copt. De asemenea, poţi să le pui pe grill, fără să foloseşti ulei.
Se presară susan crud sau prăjit peste chifteluţe.
Pentru un sos gustos amestecă 2 linguri de tahina cu zeamă de lămâie, sare şi piper.