Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor, 59% dintre mărcile analizate nu pot fi folosite de cei cu vârsta mai mică de 6 ani
În perioada 15 ianuarie – 22 ianuarie 2016 au fost achiziționate din marile structuri comerciale, farmacii și magazine naturiste 51 tipuri de pastă de dinți pentru bebeluși/copii, în vederea analizării etichetei acestora din punctul de vedere al ingredientelor și al corectitudinii informațiilor și mențiunilor.
Câteva dintre cele mai întâlnite ingrediente cu rol negativ asupra sănătăţii copiilor sunt:
1.
67% dintre produsele analizate au Sodium fluoride (fluorură de sodiu). Ingestia prelungită de fluor poate provoca reacții adverse, cum ar fi leziuni ale creierului, IQ scăzut la copii, deteriorarea glandei pineale, a glandei tiroide, a oaselor, afecțiuni ale tractului gastro-intestinal și cancer. Înghițirea chiar și a unei cantități mici de fluorură de sodiu poate cauza greață, vomă și diaree.2. 63% dintre produsele analizate au Hidrated silica, un ingredient cu rol abraziv de îndepărtare a petelor de pe dinți şi care poate să afecteze grav smalțul dinților, favorizând apariția unor probleme dentare importante.
3.
31 % dintre produsele analizate au Sodium Lauryl Sulfate (SLS) care a fost corelat cu iritații ale gingiilor, uscarea mucoaselor bucale, agravarea ulcerului bucal, toxicitate la nivelul organelor, tulburări endocrine și chiar cancer.Ce NU trebuie să conţină pasta de dinţi pentru copii:
- parabeni/conservanți
- fenoxietanol
- propilen glicol
- glicerină
- coloranți sintetici
- parfum
- sodium lauryl sulfate (SLS)
- polietilen glicol(PEG-uri)
- arome sintetice
- materii prime derivate din uleiuri minerale
- silicon
- dioxan.
"Pentru a nu pune în pericol viața copiilor voștri, vă recomand să NU cumpărați acele paste de dinți care conțin fluor, parabeni/conservanți, coloranți sintetici, sodium lauryl sulfate (SLS), polietilen glicol (PEG-uri), fenoxietalon, parfum sintetic și arome sintetice", Conf.
univ. dr. Costel Stanciu, președinte Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.Foto: www.apc-romania.ro
Posteaza comentariu