Ştiu că pentru multe persoane cartofii prăjiţi reprezintă un deliciu şi le este imposibil să renunţe la ei, dar există şi persoane care nu poftesc deloc la cartofi prăjiţi. Şi bine fac! Pentru că nu fac decât să ne îmbolnăvească încet, dar sigur.
Crede-mă că ştiu cât este de greu să renunţi sau să consumi extrem de rar cartofi prăjiţi. Din păcate pentru mine, recunosc că mă număr printre acele persoane care poftesc permanent la cartofi prăjiţi şi aş putea să-i mănânc la micul dejun, prânz şi seara fără absolut nicio problemă şi, ceea ce este şi mai rău, fără să ajung la o stare de saturaţie.
Spun asta din proprie experienţă pentru că, în urmă cu 10 ani, am avut astfel de perioade în care mâncam cantităţi imense de cartofi prăjiţi, dar niciodată nu am putut să spun că m-am săturat de ei şi că nu îmi mai fac cu ochiul.
Din contră, nu mă mai săturam de ei şi pofteam în fiecare zi la ei.După ce am început să scriu pentru site-ul TopSănătate.ro am început să descopăr tot mai multe informaţii noi despre o alimentaţie corectă, care m-au acaparat şi inevitabil începeam să ţin cont de anumite sfaturi şi să le transmit mai departe apropiaţilor. Cu paşi mici am început să citesc numeroase cărţi scrise de medici de renume, în special pe alimentaţie, şi nu de puţine ori m-am îngrozit de ceea am aflat şi am ajuns să fiu tot mai atentă la ceea ce mănânc.
Să revin la cartofii prăjiţi pentru că acolo a fost partea cea mai grea pentru mine. Pot să spun doar că nu o să renunţ definitv la cartofii prăjiţi, dar că se întâmplă să treacă şi o lună fără să mă ating de ei.
Ceea ce este o mare realizare pentru mine şi mă străduiesc în continuare să îi consum cât mai rar posibil (şi numai făcuţi în casă, niciodată de la fast-food). De ce fac asta? Pentru că sunt conştientă de ravagiile pe care le fac în organism:1. Prin prăjire, cartofii îşi pierd 60-70% din vitamina C;
2. Prin prăjire se degajă acrilamida, o substanţă cancerigenă;
3. Grăsimea în care sunt prăjiţi trece printr-o serie de transformări, generând substanţe extrem de toxice - cancerigene;
4. Dacă îţi plac cartofii crocanţi, deci mai bine prăjiţi nu vei mai avea nici proteine, nici zaharuri, nici lipide în ei, doar substanţe cancerigene;
5.
6. Cresc riscul de a deveni supraponderal, deoarece au o densitate energetică crescută care ne păcăleşte creierul şi ne face să mâncăm fără limită. De aici vin şi caloriile fără număr;
7. Conţin grăsimi rele (saturate). Consumul frecvent de cartofi prăjiţi creşte riscul de ateroscleroză care stă la baza majorităţii bolilor de inimă. Ştii acele particule de grăsime/colesterol care se depun pe pereţii arterelor care ajung să oprească circulaţia fluxului sanguin;
8. Doar catofii noi au un indice glicemic mai mic, deoarece cu cât sunt depozitaţi la temperaturi mai mici de 8 grade Celsius mai multe luni le va creşte indicele glicemic şi riscul de a genera substanţe cancerigene prin prăjire, după cum spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi în cărţile sale.
Posteaza comentariu