Ce ingrediente poţi să foloseşti la o salată ca să o transformi într-o masă consistentă, hrănitoare şi sănătoasă? Iată câteva sugestii care nu implică produse de origine animală.
Am constatat că foarte multe persoane consideră salatele o masă extrem de uşoară care nu conferă saţietate. Replica adesea auzită este aceea că "aş muri de foame dacă aş mânca numai salate", iar atunci când consumă salate ele se transformă în adevărate festinuri cu topping de pui, brânză din belşug şi dressinguri total dezechilibrate din punct de vedere nutriţional.
Pentru mine salatele sunt baza unui meniul zilnic, iar dacă ştii cum să le faci ele se pot transforma într-o masă super-consistentă şi hrănitoare. Pe lângă legumele cu frunze verzi (salată verde, varză, mărar, spanac, rucola, pătrunjel) care trebuie să abunde în farfurie, adaug ardei, morcov, sfeclă roşie, ceapă roşie, iar pentru un plus de consistenţă apelez la câteva alimente care abundă în proteine şi grăsimi sănătoase.
Iată câteva dintre ingredientele pe care le aleg atunci când vreau o salată consistentă:
1.
Avocado2. Boabe de fasole
3. Boabe de năut
4. Tofu afumat
5. Seminţe de in, floarea-soarelui şi cânepă
6. Quinoa
7. Mei
8. Orez brun
9. Linte
10. Grâu bulgur
11. Ciuperci crude sau marinate în oţeţ şi ulei.
Ca dressing aleg adesea un ulei presat la rece (de floarea-soarelui, susan, in sau măsline) sau tahina (pastă de susan) cu zeamă de lămâie, sare de mare şi alte mirodenii (fulgi din ardei iute, piper roşu, seminţe de coriandru măcinate, boia afumată). Uneori îmi place să pisez un avocado pe care să-l amestec cu puţin ulei, sare, zeamă de lămâie şi curry pentru a obţine un dressing mai cremos.
Dacă nu percepi salata fără puţină carne, brânză sau ouă, cea mai bună soluţie este aceea de a pune doar puţină brânză de capră, peşte (alege o conservă de ton, somon afumat sau file de macrou/hering/sardine, anşoa) şi ouă de prepeliţă sau găini crescute la ţară.