De când a început postul, pateul vegetal este în topul preferinţelor atunci când vine vorba despre micul dejun sau o gustare. De ce ar fi mai bine să-l eviţi şi cu ce poţi să-l înlocuieşti?
Gustul pateului vegetal este unul adictiv sau, cel puţin, aşa a fost pentru mine în urmă cu câţiva ani când am făcut prima dată cunoştinţă cu el. Nu numai că nu mă mai puteam sătura de el, ci începusem chiar să-l prefer pe acesta în locul pateului din carne de porc/pui. Avea un gust demenţial, fie că era uşor picant, fie că ar fi avut cică ciuperci, spanac, ardei sau alte arome.
Pe atunci nu prea dădeam importanţă ingredientelor care tronează pe eticheta produselor din comerţ.
După ce am început să lucrez la www.topsanatate.ro şi am colindat sălile de conferinţă ale hotelurilor din Bucureşti ca să asist la reuniunile cu diverşi medici am început să devin mult mai responsabilă când vine vorba despre alimentele pe care le consum. Astfel, că fără să-mi propun să fac aceste schimbări, pe măsură ce adunam mai multe informaţii legate de nutriţie şi boli, pe măsură ce citeam mai multe cărţi scrise de medici celebri am învăţat să fiu atentă la ceea ce mănânc. Aşa s-a întâmplat şi cu pateul vegetal, iar din momentul în care am citit ingredientele de pe etichetă am decis să nu-l mai pun niciodată în coşul meu de cumpărături, ci să caut alternative care să fie sănătoase.Iată cu ce am înlocuit eu pateul vegetal.
Poate te inspiră şi pe tine aceste alternative şi dacă sunt pe gustul tău le vei include în meniul tău. În plus, ele sunt potrivite pentru această perioadă dacă ţi-ai propus să ţii post.1. Pateu cu vinete şi ardei, coapte pe grătar
Nici nu îţi închipui cât de gustoasă este această pastă. Dacă îţi plac ardeii copţi, cu siguranţă vei deveni dependentă de acest pateu. Se prepară foarte simplu.
Mixează în robotul de bucătărie: vinete coapte, ardei copţi, 2 căţei de usturoi, zeamă de lămâie, muştar, ulei de măsline, sare de mare, piper negru şi puţină curcumă.
2. Pateu de linte cu cimbru şi curry
Amestecă în robotul de bucătărie: linte fiartă (sau conservă) cu ulei de măsline, sare, piper, puţină zeamă de lămâie, usturoi, curry şi cimbru.
3.
Amestecă în robotul de bucătărie: conopidă fiartă cu mei fiert, ulei de măsline, sare, piper, usturoi şi boia iute sau afumată.
4. Hummus
Ai nevoie de o conservă cu boabe de năut fierte, usturoi, zeamă de lămâie, ulei de măsline, pastă de susan, sare şi piper. În plus, poţi să adaugi frunze proaspete de pătrunjel, ardei capia, curry, cimbru sau orice alt condiment preferat.
5. Pateu din seminţe de floarea soarelui cu ardei
Se pune o jumătate de cană cu seminţe de floarea-soarelui la înmuiat în apă, de seara până dimineaţă. Apoi se amestecă în blender cu ardei capia, boia afumată, sare, piper şi un căţel de usturoi.
6.
Sfecla se fierbe, iar nucile caju de lasă la înmuiat câteva ore. Se amestecă în blender cu pastă de susan, ulei de măsline, sare, piper şi puţin oţet sau zeamă de lămâie.