Află de la medicul nutriţionist Cristian Panaite ce sortiment este mai bun pentru organism şi ce efecte are asupra corpului
Autorităţile mondiale în nutriţie recomandă insistent de ani de zile reducerea consumului de carne pentru scăderea colesterolului rău şi pentru prevenirea multor boli fatale. În lumina acestor recomandări, mulţi înlocuiesc carnea roşie de porc şi vită cu carnea albă de pui şi peste, în speranţa normalizării colesterolului, susţine Dr. Cristian Panaite, medic nutriţionist la Clinica KiloStop.
Părerea expertului: Efectele sunt similare în urma consumului de carne de vită şi pui
Deranjată de aceste recomandări, industria americană a cărnii de vită a sponsorizat o analiză a tuturor studiilor aleatorii şi controlate din ultimii 60 de ani care comparau efectele consumului de carne de vită asupra colesterolului cu cele ale consumului de carne de pui şi peşte.
"Cercetătorii au descoperit că impactul consumului de carne de vită asupra colesterolului este similar cu cel al consumului de pasăre.
Adică trecerea de la carne roşie la carne albă nu ar face nicio diferenţă! Deloc surprinzător, având în vedere cât de manipulaţi genetic sunt puii în prezent, ajungând la cantităţi impresionante de grăsimi săturate. Mai mult, există multe bucăţi de carne de vită (muşchiuleţ, antricot) cu mai puţine grăsimi saturate decât carnea de pui! Concluzia analizei a fost că poţi consuma vită ca parte a unei diete echilibrate pentru gestionarea colesterolului", explică nutriţuinionistul.Proteinele animale măresc colesterolul, arată studiile
Cercetătorii sunt oameni curioşi, aşadar s-au întrebat CE ANUME din carne creşte colesterolul, proteinele animale sau grăsimea animală? Aşadar au creat false produse din carne (din soia) şi au adăugat grăsimi animale extrase aşa încât să aibă aceeaşi cantitate de grăsimi săturate şi de colesterol (din gălbenuşuri de ou).
Au constatat că cei care au consumat proteine vegetale, chiar cu grăsimi şi colesterol alimentar, aveau un nivel mai scăzut de colesterol decât cei care au consumat carne.Scăderea semnificativă a colesterolului a fost obţinută doar prin înlocuirea cărnii cu produse din soia la acelaşi număr de calorii pe zi.
Dietele vegane sănătoase (fără zahăr şi grăsimi hidrogenate) scad colesterolul cu până la 35%
Sfaturile dietetice standard recomandă reducerea consumului de carne grasă, lactate, ouă, ceea ce poate reduce nivelul colesterolului cu 5-10%. Dietele ovo-lacto-vegetariene pot scădea nivelul colesterolului cu 10-15%, dietele vegane – între 15 şi 25%, iar dietele vegane sănătoase (fără zahăr şi grăsimi hidrogenate) scad colesterolul cu până la 35% în doar câteva săptămâni.
Sfatul expertului
"Înlocuirea cărnii roşii cu carne albă în dietă nu scade colesterolul rău. Pentru rezultate semnificative, înlocuieşte carnea cu produse vegetale pline de proteine, precum soia, leguminoase şi seminţe. Începe chiar de azi şi redu cantitatea de carne din alimentaţie. Mănâncă la prânz o supă cremă de linte, însoţită la felul 2 de o porţie de iahnie de fasole (fără afumătură). Va fi gustos, săţios şi sănătos!", recomandă specialistul.