Cicoarea este recunoscută încă din Antichitate pentru proprietăţile sale curative. În Egiptul Antic era folosită pentru tratarea bolilor de ficat, rinichi şi fiere.
Ca să prepari cafeaua de cicoare ai nevoie fie de rădăcina măcinată şi coaptă a plantei, fie de cicoare instant. Are un gust uşor amărui pe care îl poţi atenua adăugând puţină miere de albine şi lapte vegetal. Mi-am amintit zilele trecute că bunicul meu consuma cu regularitate cafeaua de cicoare pe care o lua dimineaţa cu el la câmp.
Nu mai reţineam dacă mi-a plăcut pe vremea aceea, deoarece eram prea mică, de aceea mi-a stârnit curiozitatea în urma cu un an să încerc cafeaua de cicoare. Nu pot să spun că mi-a plăcut în mod deosebit şi am abandonat-o o bună perioadă de timp. Săptămâna aceasta i-am mai dat o şansă şi în mod suprinzător mi s-a părut chiar delicioasă. Cu puţină miere capătă un gust caramelizat, nu este foarte amară şi mi-a amintit de ceaiul din zahăr ars cu lămâie pe care mi-l făcea mama când eram mică.Se pare că cicoarea este folosită din vechime pentru tratarea diverselor afecţiuni, în special cele legate de digestie şi constipaţie.
În plus, există anumite cercetări recente care relevă faptul că această cafea ar fi indicată persoanelor diabetice, deoarece conţine insulină. Iată ce alte beneficii aduce cafeaua de cicoare:- calmează durerile abdominale;
- te scapă de constipaţie, stimulând digestia;
- nu vei avea probleme cu somnul, deoarece nu conţine cofeină;
- protejează ficatul şi fierea;
- combate oboseala şi ajută la concentrare;
- ajută la detoxifierea organismului;
- este recomandată persoanelor care doresc să slăbească.
În plus, trebuie să ştii că cicoarea are numeroase vitamine (A, B, C, E şi K) şi minerale (fier, fosfor, calciu, potasiu, magneziu), aducând un aport însemnat de nutrienţi organismului.
Cum să prepari cafeaua
Eu am ales varianta de rădăcină coaptă şi mărunţită, din care am pus 2 linguriţe la o cană cu apă fierbinte. Se fierbe 2-3 minute sau se lasă la infuzat sub capac.
Se strecoară şi se îndulceşte cu puţină miere de albine.
Posteaza comentariu