Sunt potrivite pentru gustările dintre mesele principale, dar şi pentru un mic dejun simplu alături de o cană cu lapte de vacă sau vegetal.
Îmi place gustul bananei în brioşe, checuri sau prăjituri. Ca să le foloseşti pentru copt, trebuie să alegi bananele cu pete maro pe coajă, deoarece aroma lor este mai puternică şi nu vei avea nevoie de un conţinut mare de zahăr în reţetă.
Iată o combinaţie de banane şi ciocolată neagră într-o brioşă perfectă pentru gustul meu.
Ştiu că făina albă rafinată le-ar face mai voluminoase, mai albe si mai fancy, dar eu prefer să folosesc făina integrală şi să ştiu că produsul final este o variantă mai sănătoasă a brioşelor obişnuite din comerţ. Asta este adevărata provocare pentru mine: să încerc să fac o reţetă obişnuită cât mai sănătoasă, folosind ingrediente care au valoare nutriţională.Ingrediente
- 3 banane coapte
- 3 linguri cu zahăr brut (eu am folosit sucanat)
- 1 iaurt grecesc
- 1 ou
- 3 linguri cu ulei de măsline
- 1 cană şi jumătate cu făină integrală de grâu
- 1 linguriţă cu praf de copt
- 1/2 linguriţă cu bicarbonat de sodiu
- 1/4 linguriţă cu sare
- 1 ciocolată neagră (peste 70% cacao), mărunţită
- 3-4 linguri cu afine congelate.
Încălzeşte cuptorul în prealabil.
Pisează bananele şi amestecă-le cu zahărul, iaurtul, oul şi uleiul de măsline.
Într-un alt bol amestecă făina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea şi ciocolata mărunţită.
Încorporează câte puţin din făină în bolul cu ingredientele lichide, amestecând delicat.
Pune câte o lingură de aluat în formele pentru brioşe, pune câteva afine deasupra şi lasă-le la cuptor 15-20 de minute, la foc mediu. Înainte de a le scoate din cuptor aplică testul cu scobitoarea introdusă în centrul brioşei.
Foto: Ioana Maroşan