O aciditate crescută în corp creşte riscul de inflamaţii, îmbolnăveşte celulele şi distruge ţesuturile, generând o toxicitate mare în organism. Cum poţi să-ţi fereşti corpul?
O dietă formată din 80% alimente alcaline şi 20% alimente acide este esenţială pentru sănătatea organismului şi ne fereşte de boli grave precum cancerul, susţine medicul Robert Morse în cartea sa "Să trăim sănătos fără toxine". Prin consumul ridicat de alimente alcaline se ajunge la regenerarea ţesuturilor, deoarece acest tip de alimente au un rol antiinflamator odată ajunse în corp. Astfe, riscul de a te îmbolnăvi de afecţiuni grave este unul mult diminuat.
"Bolile nu sunt altceva decât semnale şi simptome care reflectă nevoia organismului de a se curăţa şi reconstrui. Alimentele proaspete, care nu sunt preparate, şi mai ales fructele au proprietăţi de autopurificare. Nu numai că aceste alimente hrănesc organismul, dar ele îi menţin şi curăţenia interioară", explică dr. Robert Morse.Toate produsele de origine animală (carne, ouă, lactate) au un efect acid odată ajunse în corp, din cauza cantităţii mari de azot. Acelaşi mediu acid este generat şi atunci când mâncăm produse procesate/rafinate din comerţ (dulciuri, snacks-uri, băuturi carbogazoase, mezeluri, lactate pasteurizate, conserve).
Ca să stabileşti aciditatea sau alcalinitatea unui aliment se arde alimentul respectiv, iar cenuşa lui este amestecată cu un litru de apă distilată (la 100 grame de cenuşă), explică specialistul. Această soluţie este analizată pentru a stabili proprietăţile acide sau alcaline ale alimentului respectiv.Iată un tabel cu fructele, oleaginoasele, verdeţurile şi legumele alcaline şi acide, prezentat de medicul Robert Morse în cartea sa:
Alimente care formează mediu alcalin: mere, caise, fructe cu boabe mici, cireşe, nuca de cocos, coacăze, curmale, smochine, grepfrut, lămâi, struguri, lime, pere, piersici, ananas proaspăt, rodii, stafide, căpşuni, mandarine, migdale, avocado, fasole verde şi uscată, sfeclă, gogoşari, broccoli, varză de Bruxelles, varză roşie şi albă, morcovi, ţelină, conopidă, castane, cicoare, porumb, castravete, mărar, vinete, usturoi, hrean, gulie, praz, salata verde, măsline, ceapă, pătrunjel, dovlecel, dovleac, ridiche, mazăre, varză acră, spanac, germeni, cartof dulce, roşii (galbene), cartof, nap, oţet, lapte bătut, zer crud, amarant, mei, quinoa, lapte crud, ulei de măsline, condimente naturale, ceai din plante.
Alimente care formează mediu acid: băuturi alcoolice, aspirină, orz, banane verzi, fasole uscată, afine, mure, pâine, prăjituri, fursecuri, bomboane, cereale dulci pentru micul dejun, brânzeturi, ciocolată, cacao, cafea, amidon de porumb, biscuiţi, sosuri de salate din comerţ, ouă, arome artificiale, năut, gelatină, fructe conservate, dulceaţă, îngheţată, carne, maioneză, nuci, măsline în saramură, linte, paste, produse de panificaţie şi patiserie, plăcinte, piper negru, alune, prune, prune uscate, orez alb şi brun, sare, soia, zahăr rafinat, tapioca, tutun, legume conservate.