5 trucuri ca să-ţi uşurezi munca şi să mănânci mai sănătos

Cumpără săptămânal verdeţuri proaspete pe care să le ai în frigider pentru a prepara salate delicioase.


Mă întreba un prieten astăzi cum să procedeze ca să mănânce mai sănătos. Am mai vorbit cu multe alte persoane care-şi propuseseră acelaşi lucru, dar care nu ştiai exact de unde să înceapă cu acest nou obicei şi cum să nu-şi complice foarte tare viaţa.

Astfel mi-am dat seama că atunci când îţi doreşti cu ardoare să faci o schimbare în viaţa ta începi şi te documentezi. Iar în funcţie de gusturile tale şi de timpul de care dispui poţi să faci treptat aceste schimbări în alimentaţia ta, dar fără să-ţi încarci viaţa şi nici să le percepi ca pe o corvoadă.

Un prim lucru pe care trebuie să-l ai în vedere este tocmai faptul că schimbarea stilului alimentar nu se face peste noapte, ci treptat.

Iată câteva trucuri care s-ar putea să-ţi fie de folos în acest proces de transformarea a regimului tău alimentar.

1. Cumpără săptămânal verdeţuri proaspete pe care să le ai în frigider

Eu am mereu în frigider 5-6 legături de pătrunjel şi 3-4 legături de mărar. În plus, îmi place să iau prin rotaţie şi alte frunze verzi pe care le pot folosi pentru salate. Prefer rucola, salata verde creaţă, spanacul, frunzele de sfeclă şi valeriana. Iarna este mai greu să găseşti o mare diversitate de verdeţuri, dar există soluţii şi poţi să optezi pentru acestea. În plus, este bine să ai câte o varză mică albă şi roşie din care poţi să prepari salate, adaăgând morcovi şi mărar.

2. Carnea nu trebuie consumată la fiecare masă, ci de 2-3 ori pe săptămână

Optează mai des pentru peşte pescuit (de preferat să nu fie de acvacultură), pui, porc, curcan şi vită de ţară.

De asemenea, atunci cânc consumi carne prepar-o mai sănătos, nu o prăji în ulei. Pe grill, la cuptor sau înăbuşită cu diverse mirodenii va fi foarte gustoasă. Combină carnea cu salate!

3. Ţine mereu la îndemână următoarele ingrediente

Usturoiul, ceapa, orezul integral, conservele de roşii/fasole/năut, conservele de ton/sardine/macrou, măslinele, morcovii, ţelina şi ardeii pentru că te scot din impas şi te ajută să prepari mâncăruri rapide.

4. În cămară păstrează mereu următoarele ingrediente

Fasolea, năutul, lintea, quinoa, amarantul, hrişca, orezul integral şi meiul te pot ajuta să găteşti rapid şi sănătos. Aceste ingrediente au un conţinut ridicat de vitamine şi minerale. De asemenea, sunt potrivite pentru o masă rapidă, săţioasă, dar şi sănătoasă.

Poţi să le foloseşti alături de salate de crudităţi sau diverse sote-uri de legume preparate simplu. De asemenea, orezul integral fiert îl poţi folosi în amestec cu alte legume pentru a face chifteluţe pe care să le coci la cuptor. Lintea se poate folosi pentru salatele de crudităţi pentru a le face mai săţioase şi a adăuga proteine, în diverse tocăniţe cu curry, dar şi ca să faci un pateu vegetal cu usturoi, ulei de măsline, mirodenii şi verdeţuri. Quinoa poţi să o păstrezi fiartă în frigider pentru a o adăuga la salate (conţine proteine complete şi multe minerale) sau să o amesteci cu lapte de soia pentru micul dejun pentru a obţine o budincă nutritivă.

5. Nuci şi seminţe crude

Nucile, seminţele de floarea-soarelui, seminţele de doveal, migdalele, fisticul, nucile caju, seminţele de chia, seminţele de in, nucile braziliene, arahidele sunt hrănitoare şi pot fi adăugate în diverse mâncăruri pentru a asigura un plus de grăsimi sănătoase, vitamine şi minerale.

Nu trebuie să le ai pe toate în casă, ci să alegi câteva pe gustul tău pe care să le ţii mereu la îndemână. Astfel le vei putea folosi în salatele de crudităţi, să faci lapte vegetal din ele sau să faci pastă/unt de nuci pentru micul dejun.