Avocado sau pasta de năut (humus) sunt două opţiuni care îţi vor aduce nutrienţi esenţiali fără un surplus de calorii.
Gustările dintre mesele principale trebuie să conţină alimente integrale care să asigure un aport însemnat de nutrienţi corpului. În plus, dacă vrei să ai grijă de siluetă trebuie să ai grijă la alegerile pe care le faci şi să nu optezi pentru dulciuri sau alte gustări sărate din comerţ. Este de preferat să alegi fructele, legumele, iaurturile simple sau orice combinaţie de alimente integrale şi neprocesate.
Iată cinci idei pentru a avea la îndemână gustări sănătoase şi hipocalorice:
1. Avocado
Este un fruct versatil pe care-l poţi folosi pentru multe gustări. Foloseşte o jumătate de avocado pentru o gustare între mesele principale.
Cum să-l foloseşti:- taie-l felii şi stropeşte-l cu ulei de măsline şi puţină sare
- pisează-l cu furculiţa şi întinde crema peste o felie de pâine integrală prăjită sau pâine crocantă din secară. Presară peste el fulgi de ardei iute sau tabasco.
- pisează-l cu furculiţa şi amestecă-l cu zeamă de lămâie. Întinde crema pe pâine prăjită şi taie deasupra cubuleţe de ceapă, ardei sau roşii.
2. Untul de arahide sau de migdale
Prepară în casă aceste reţete pentru a obţine un unt de calitate superioară şi fără grăsimi hidrogenate care afectează inima. Cumpără arahide/alune sau migdale crude pe care le poţi rumeni puţin la cuptor, după care se mixează în robotul de bucătărie până se transformă într-o pastă cremoasă.
Cum să-l foloseşti:- peste felii de mere
- peste felii de banane
- peste pâine prăjită/rondele de orez expandat cu câteva rondele de banane şi puţină scorţişoară
- în smoothie-uri cu lapte vegetal şi banane.
3. Humus (pastă de năut) cu crudităţi
Prepară pasta de năut acasă folosind boabe de năut din conservă (pentru rapiditate) pe care să le mixezi în robotul de bucătărie cu ulei de măsline, pastă de susan/tahina (opţional, dar va deveni mai cremos şi aromat), un căţel de usturoi, sare, piper, zeamă de lămâie. Păstrează-l la frigider sau pune-l într-un borcănel pe care să-l ai la serviciu.
Este o gustare perfectă şi merge de minune cu crudităţi (morcovi, ardei, castraveţi, ţelină apio, sfeclă roşie, ţelină rădăcină).4. Iaurt simplu
Optează pentru un iaurt simplu pe care îl poţi combina cu fructe, nuci, muesli, miere de albine în funcţie de gusturile tale.
5. Mix de nuci/seminţe crude
Un pumn mic de seminţe (dovleac, floarea-soarelui) şi nuci (caju, migdale, fistic, nuci româneşti) amestecat cu stafide sau curmale poate să-ţi satisfacă pofta de dulce, dar asigură şi grăsimi sănătoase omega-3 care sunt esenţiale pentru inimă şi creier.