3 reţete de unt vegetal pe care le poţi consuma în locul celui din lapte

Dacă ţii post şi ai poftă de o tartină cu unt din lapte de vacă, trebuie să ştii că-l poţi înlocui cu mai multe produse făcute în casă şi care nu conţin grăsimi de origine animală.

Dacă ţii post şi ai poftă de o tartină cu unt din lapte de vacă, trebuie să ştii că-l poţi înlocui cu mai multe produse făcute în casă şi care nu conţin grăsimi de origine animală.

1. Unt de cocos

Ingrediente:
- 1 pungă cu fulgi de cocos organici.

Fulgii de cocos se pun în robotul de bucătărie şi se mixează. După maxim 3 minute vei observa că începe să elibereze uleiul.

Continuă încă 5 minute şi vei obţine un unt de cocos cremos.

Un alt truc ca să înlocuieşti untul din lapte de vacă este acela de a folosi untul de cocos presat la rece pe care îl găseşti în diverse magazine online. Dacă îl ţii la frigider el are o consistenţă apropiată de cea a untului tradiţional şi îl poţi folosi pentru pâine integrală prăjită şi cu puţin magiun natural de prune.

Este delicios.

2. Unt din ulei de măsline

Ingrediente:
unt de măsline extravirgin.

Singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să torni ulei de măsline într-o caserolă, amestecă-l cu puţină sare de mare şi pune-l la congelator. Un mic truc: am păstrat caserola la congelator şi untul era mult prea întărit, de aceea am optat pentru tava de sub congelator sau frigider. Astfel, untul are o consistenţă mai cremoasă şi este mai uşor de întins.

3.
Unt de arahide fără grăsimi hidrogenate

Ingrediente:
- 500 grame de arahide (jumătate coapte, jumătate crude);
- puţină sare de mare;
- zahăr brut sau sirop de agave (opţional);
- 4-5 linguri ulei de in sau de cânepă presat la rece (opţional).

Se pun arahidele şi sarea un robotul de bucătărie. Se mixează până obţii o pastă cremoasă şi se toarnă uleiul ales.
Ca să adaugi zahărul sau siropul de agave este de preferat să torni untul de arahide într-un castron şi să o adaugi, amestecând cu o spatulă.

Foto: Ioana Maroşan