3 idei pentru un mic dejun diversificat şi sănătos

Ca să nu te plictiseşti de aceeaşi masă pe care o iei la micul dejun îţi recomand câteva reţete simple. Granola de casă nu se compară cu cerealele din comerţ!


Granola de casă, un smoothie verde cu bunătăţi sau untul din ulei de măsline sunt câteva dintre preferatele mele la micul dejun. Pentru că mă plictisesc să mănânc acelaşi lucru la micul dejun şi pentru că nu concep să-mi încep dimineaţa cu ceva foarte dulce, cum ar fi clătitele, am ales alte reţete care mă încântă.

Poate te inspiră să le încerci şi tu!

1. Granola de casă, cu ciocolată

Ingrediente uscate:
- 1 cană fulgi de ovăz;
- 1/4 cană seminţe de chia;
- 1 cană cu mix de nuci/seminţe crude (migdale, nucă, dovleac, nuci braziliene, seminţe de floarea soarelui, alune de pădure);
- puţină sare de mare.

Ingrediente lichide:
- 1 banană;
- 4 linguri miere de albine;
- 2-3 linguri unt de cocos presat la rece (opţional).

Fructe uscate:
- stafide;
- merişoare.

Condimente/arome:
- 1 vârf de linguriţă de nucşoară;
- 1 baton de vanilie;
- 1 vârf de linguriţă de scorţişoară;
- 2 linguri cacao pudră.

Mod de preparare:
1. Ingredientele uscate se mixează în robotul de bucătărie şi se pun într-un castron.
2.

Untul de cocos se topeşte la abur, iar banana se pisează bine. Se pun peste ingredientele uscate împreună cu mierea de albine şi se amestecă toate ingredientele cu mâna.
3. Batonul de vanilie se macină în râşniţa de cafea şi se pune în granola împreună cu celelalte arome. Se amestecă bine până obţii o consistenţă uşor lipicioasă.
4. Ai 2 opţiuni pentru a usca granola: la deshidrator (6-8 ore) sau la cuptor pe foc mic (15-20 minute).
5. Se păstrează la frigider într-un recipient de sticlă, închis ermetic.


2. Smoothie verde cu spanac

Ai nevoie de:
- o mână de spanac proaspăt sau congelat;
- 1 lingură seminţe de cânepă decorticate;
- 1 linguriţă pastă de susan – tahina (opţional);
- 1/2 banană;
- 1/2 măr;
- zeama de la o jumătate de lămâie;
- ghimbir, după gust;
- 2 linguri de borş (conţine probiotice care uşurează digestia);
- apă.

Se pun toate ingredientele în blender şi se bea cu poftă sucul rezultat.

3. Tartine cu unt din ulei de măsline şi roşii

- ulei de măsline presat la rece
- sare de mare
- oregano sau rozmarin (opţional).

Singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să torni ulei de măsline într-o caserolă, amestecă-l cu puţină sare de mare şi condimentele preferate, după care introdu caserola în congelator. Atât! Nimic mai simplu, nu-i aşa?

Un mic truc: am păstrat caserola la congelator şi untul era mult prea întărit, de aceea am optat pentru tava de sub congelator.

Astfel, untul are o consistenţă mai cremoasă şi este mai uşor de întins. Bineînţeles că nu va rezista foarte mult în stare solidă odată ce este expus la temperatura camerei. Dar merită să încerci, dacă-ţi place uleiul de măsline. Eu am ales să-l consum pe crackers cu mult oregano uscat şi roşii cherry. Un deliciu!

Foto: Ioana Maroşan

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod