Munca este unul dintre factorii pozitivi în societate şi pe plan personal, dar are şi consecinţe nefaste asupra sănătăţii, susţin cercetătorii americani. Într-un studiu apărut în revista Health Affairs, savanţii abordează impactul stresului de la locul de muncă asupra speranței de viață a persoanelor active din Statele Unite, în funcție de grupul social și etnic căruia îi aparțin, nivelului studiilor sau locul în care stau.
Studii efectuate anterior au arătat imense variații ale speranței de viață pe teritoriul Statelor Unite, însă acum a fost prima oară când cercetătorii au integrat variabila "stresul de la muncă", relatează site-ul pourquoidocteur.fr, citat de Agerpres. Acest tip de stres ar fi la originea diferențelor majore în privința mortalității în cadrul diferitelor grupuri ale populației.
Cercetătorii s-au bazat în studiul lor pe un registru al populației numit General Social Survey, care include statistici asupra mortalității și locului de muncă a mii de americani. Ei i-au împărțit pe cei care muncesc în 18 grupe, în funcție de origine, educație și sex, și au stabilit o listă cu zece factori de stres la serviciu, printre care numărul de ore lucrate, echilibrul între viața profesională și cea privată sau precaritatea postului. Pentru fiecare factor, cercetătorii au evaluat efectul asupra speranței de viață.