De asemenea, gutuile pot ajuta la rezolvarea problemelor digestive, ajută sistemul cardiovascular și echilibrează nivelul colesterolului, dar pot ajuta și la reducerea riscului de cancer, pot ameliora stresul, pot îmbunătăți sănătatea ochilor, ajută ficatul și ameliorează simptomele alergice.
Gutuia nu se numără, de regulă, printre fructele de pe lista noastră de cumpărături, dar poate constitui o sursă de nutrienți și aduce organismului o seamă de beneficii așa că, ideal, ar fi să o introduceți în dieta de toamnă.
1. Poate ajuta la pierderea în greutate
În mod similar, față de alte fructe din aceeași categorie (adică, mere și pere), gutuia este extrem de săracă în calorii (100 de grame de gutui proaspete au doar 57 de calorii), dar bogată în fibre și compuși nutritivi importanți.
2. Ajută la tratarea ulcerului
Studiile au concluzionat că gutuia poate preveni ulcerele gastrice, chiar și pe cele cauzate de consumul de alcool.
De fapt, există compuși unici conținuți în acest fruct care împiedică formarea bacteriei H. Pylori, adesea responsabilă de ulcerele gastrice.
Ulcerele gastrice și peptice afectează, numai în SUA, peste patru milioane de persoane pe an.
Deseori, ulcerele sunt cauzate de stres și de alimentația dezechilibrată și, deși pot fi tratate medical, gutuia poate reprezenta o soluție mai naturală a problemei.
Consumul regulat de suc de gutui poate fi foarte benefic pentru sănătatea stomacului și pentru a preveni formarea de ulcere.
3.
Au efect antiinflamatorFructul de gutui este incredibil de bogat în vitamina C și poate furniza până la 25% din doza zilnică recomandată.
Aceste valori sunt valabile în special pentru fructul copt, care este și mai bogat în vitamina C. Această vitamină este esențială pentru a fi introdusă în dietele noastre, deoarece ne crește imunitatea și ne poate ajuta să tratăm unele afecțiuni inflamatorii.
Proprietățile antibacteriene ale acestui fruct sunt, de asemenea, esențiale pentru a preveni creșterea și răspândirea bacteriilor dăunătoare și a fost considerat eficient în tratarea E.Coli și stafilococului auriu.
4. Are mari beneficii antioxidante
Gutuia este recunoscută pentru beneficiile sale antioxidante. Acest fruct ajută la combaterea radicalilor liberi și, prin urmare, ne protejează celulele de deteriorare.
Gutuia ajută în combaterea inflamației, reducerea stresului metabolic și prevenirea riscului de boli cronice. Flavonoidele prezente în aceste fructe, cum ar fi quercetina și kaempferol, pot reduce riscul de apariție a bolilor cardiace și cardiovasculare.
Mai mult, nivelurile ridicate de antioxidanți prezente în sucul de gutui pot ajuta la întinerirea pielii și la repararea daunelor cauzate de îmbătrânire și stres.
5. Are proprietăți antivirale
De asemenea, gutuia este foarte bogată în substanțe fenolice. Acest compus a fost folosit de ani de zile în medicina tradițională pentru a spori activitatea antigripală a medicamentelor.
Aceste proprietăți antivirale, împreună cu beneficiile antioxidante și antiinflamatorii ale gutuii, s-au dovedit foarte utile în combaterea și prevenirea răcelilor obișnuite, a gripei sezoniere și a agenților patogeni virali similari.
6. Poate ajuta la rezolvarea problemelor digestive
Gutuia a fost folosită, de secole, în medicina tradițională pentru a rezolva problemele digestive, iar studii recente i-au confirmat proprietățile terapeutice.
Gutuia s-a dovedit eficientă în protejarea țesutului nostru intestinal împotriva mai multor tulburări digestive, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale și colita ulceroasă.
Totuși, datorită beneficiilor incredibile pe care acest fruct le poate aduce stomacului și intestinelor noastre, s-a dovedit că poate reduce și vărsăturile și grețurile, chiar și pe cele induse de sarcină.
7. Este benefică pentru sistemul cardiovascular
Gutuile, perele, merele, cireșele și caisele sunt fructe considerate a fi incredibil de benefice pentru sănătatea sistemului cardiovascular.
De fapt, aceste fructe sunt bogate în acizi clorogeni, antociani și flavonoli, împreună cu catechine și proantocianidine, toate fiind substanțe ce ajută sistemul cardiovascular.
Mai multe studii au demonstrat că gutuia, împreună cu merele și cireșele, poate ajuta la scăderea sau echilibrarea tensiunii arteriale.
Pentru a beneficia de toate proprietățile terapeutice ale acestui fruct, el trebuie consumat frecvent și trebuie mâncat crud, nepreparat termic.
8. Echilibrează nivelul de colesterol
Gutuia este bogată în fibre naturale solubile și nu conține deloc colesterol. Prin urmare, se recomandă introducerea ei în dieta persoane care au nivelul de colesterol crescut peste limitele normale.
9. Reduce riscul de cancer
În timp ce o dietă sănătoasă, bogată din punct de vedere nutrițional este cheia pentru a o viață lungă și sănătoasă, există unele fructe și legume care ne ajută mai mult decât altele.
Datorită numeroaselor proprietăți antioxidante, gutuile sunt considerate a avea capacitatea de a reduce riscul de cancer.
Gutuia ajută în lupta împotriva radicalilor liberi și protejează celulele de daunele pe care acestea le-ar putea provoca.
Mai mult, s-a dovedit că pulpa și sucul de gutuie au proprietăți astringente, numite în mod obișnuit taninuri, cum ar fi catechina și epicatechina.
Deși acești compuși nu sunt printre cei mai cunoscuți, ei ne protejează de cancer. Practic, acești compuși se conectează la toxinele responsabile de apariția cancerului și le neutralizează.
10. Ameliorează stresul
Consumul regulat de suc de gutui are proprietatea de a reduce nivelul de stres ce derivă dintr-un stil de viață alert și din sarcinile de zi cu zi.
Proprietatea sa de a reduce stresul se datorează, în principal, cantităților mari de antioxidanți prezenți în aceste fructe.
11. Menține sănătatea ochilor
Gutuia a fost folosită de secole în medicina tradițională pentru a trata afecțiunile legate de sănătatea ochilor.
Pe lângă îmbunătățirea clarității vederii, se pare că gutuia are și capacitatea de a reduce riscul apariției unor afecțiuni oftalmologice severe.
În timp ce antioxidanții din gutui sunt principalii responsabili pentru acest lucru, fructul este, de asemenea, incredibil de bogat în unele vitamine și compuși esențiali care s-au dovedit a fi capabili să ne protejeze sănătatea ochilor, cum ar fi B1, B3, B6, calciu, potasiu, zinc, folat și alte minerale.
12. Susține buna funcționare a ficatului
Consumul de gutui ne protejează ficatul și stomacul. Gutuia a fost folosită în medicina tradițională chineză pentru a preveni apariția unor boli hepatice severe, dar și pentru a sprijini sănătatea intestinului nostru.
De asemenea, acest fruct are proprietatea de a îmbunătăți rezistența organismului la infecția cauzată de bacterii.
13. Ameliorează simptomele alergiilor
Gutuile, ca atare, dar și sucul lor, ajută la ameliorarea simptomelor unor reacții alergice comune, a crizelor de astm și a dermatitei alergice.
Este posibil ca această proprietate să se datoreze compuşilor esenţiali conţinuţi în fructe şi seminţe, care inhibă activitatea celulelor imunitare ce provoacă reacţii alergice.
Consumul de gutui poate ajuta la tratarea reacțiilor alergice comune și ușoare, cum ar fi nasul care curge, mâncărimea ochilor, astmul și dermatita alergică.
Posteaza comentariu