Cat este suficient?
Oamenii de stiinta cred ca adultii trebuie sa doarma 7-9 ore pe noapte, insa fiecare este diferit si poate avea nevoie de mai multe sau mai putine ore de somn. Iata cateva semne care te avertizeaza ca nu dormi suficient:
- te trezesti cu greu dimineata;
- iti este greu sa te concentrezi;
- ai stari frecvente de somnolenta in timpul zilei;
- te simti fara chef sau deprimat;
- ai nevoie de cafeina pentru a sta treaz/a pe durata zilei.
Somnul influenteaza starea de sanatate
1. Imbunatateste creativitatea
Cercetatorii de la Universitatea California, San Diego au testat daca somnul poate oferi idei pentru rezolvarea unei probleme si au descoperit ca acest fapt este adevarat, in special in faza somnului numita REM (somn cu miscari oculare rapide sau somn cu vise). "Faza de somn REM este importanta pentru asimilarea informatiilor noi si pentru a crea o retea mai bogata de informatii care poate fi de folos in viitor," declara cercetatorii.
In urma studiului publicat de BBC News, s-a observat ca voluntarii care au avut parte de somn inainte de a fi supusi testelor, rezolva problemele de gandire mai usor. Conform oamenilor de stiinta, faza de somn REM imbunatateste creativitatea cu aproximativ 40%.
2. Somnul: benefic in procesul de slabire
Un somn bun si odihnitor poate fi un aliat de nadejde pentru persoanele care vor sa slabeasca, conform publicatiei britanice The Telegraph. Cercetatorii americani au observat ca lipsa somnului afecteaza nivelul hormonilor si poate produce o senzatie mai mare de foame. In aceste conditii functiile metabolismului incetinesc, ingreunand procesul de slabire. "Somnul insuficient dezechilibreaza balanta hormonala naturala", este de parere Dr. Arn Eliasson, coordonatorul studiului. "De exemplu, reducerea cantitatii de leptina, cunoscuta drept hormonul satietatii, ii face pe cei care nu dorm atat cat trebuie sa manance mai mult", completeaza cercetatorul.
Studiile anterioare au demonstrat ca cei care dorm mai putin de sapte-opt ore pe noapte, prezinta un risc cu 75% mai mare de obezitate.
3. Somnul insuficient creste riscul de diabet de tip 2
Studiul, care a aparut in publicatia "Sleep Medicine", sugereaza ca pentru cei care nu dorm sapte sau opt ore pe noapte atat cat este recomandat de specialisti, riscul de a face diabet de tip 2 este de doua ori si jumatate mai mare. Cercetarea a cuprins 276 de voluntari carora le-au fost analizate obiceiurile de viata timp de sase ani.
4. Somnul deficitar si agitat imbolnaveste inima
Specialistii au constatat ca lipsa somnului afecteaza mai mult inima femeilor, decat a barbatilor. Studiul efectuat de cercetatorii de la Centrul Medical al Universitatii Duke pe un esantion de 210 barbati si femei de varsta mijlocie a demonstrat ca lipsa somnului sau orele de somn reduse cauzeaza sentimente de ostilitate, depresie si furie in cazul femeilor.
Niciunul dintre participantii la studiu nu a fost fumator, nu a facut tratamente medicamentoase si nu a avut antecedente familiale de tulburari de somn. "Studiul sugereaza ca un somn deficitar - masurat prin orele de somn dormite, frecventa de trezire in timpul noptii si, cel mai important, prin timpul necesar pentru a adormi - poate sa cauzeze probleme serioase la nivelul inimii cu consecinte mai grave in cazul femeilor, decat a barbatilor", concluzioneaza autorul studiului, citat de publicatia "Brain, Behaviour and Immunity".
5. Tulburarile de somn cresc riscul de dementa
Persoanele care plang in timpul somnului sau sunt agitate prezinta un risc mai mare de a suferi de dementa sau maladia Parkinson, informeaza publicatia britanica NetDoctor. Studiul a fost efectuat pe un grup de 93 de persoane cu diferite forme de tulburari de somn pe o perioada de 5 ani. Cercetatorii au observat ca 26 dintre participantii la studiu au dezvoltat o boala neurodegenerativa, maladia Parkinson a aparut la 14 dintre acestia, 7 au dezvoltat dementa cu corpi Lewy si 4 au fost diagnosticati cu boala Alzheimer.
Sfaturi pentru un somn odihnitor
Intocmeste-ti un program de somn. Obisnuieste-te sa mergi in pat la aproximativ aceeasi ora, astfel incat organismul sa se obisnuiasca sa doarma la o anumita ora.
Antreneaza-te in mod regulat. Nu iti programa exercitiile fizice inainte de ora de culcare pentru ca iti vor alunga somnul. Parerea expertilor este ca efectuate seara, exercitiile ajuta chiar sa ai un somn linistit.
Evita alimentele care contin cofeina dupa ora 16:00. De asemenea, renuntand la fumat si alcool dupa-amiaza te poate ajuta sa ai un somn mai linistit.
Relaxeaza-te. Evita sa privesti un film violent inainte de a merge la culcare.
Nu dormi mult dupa-amiaza. Daca dormi mai mult de 30 de minute dupa-amiaza, seara vei adormi mai greu.
Creeaza o atmosfera potrivita pentru odihna. Studiile au aratat ca oamenii dorm mai bine intr-o camera intunecata si mai racoroasa. Indeparteaza, de asemenea, orice sursa de zgomot.
Comentarii (4)
eu am 16 ani si respect un program de somn cel putin in tiompul scolii ma culc in jur de 21:30 22:00 si ma trezesc la 6 6:30 in vacanta e mai dificil dar tot dorm mai mult de 7 ore si mai putin de 9 dak si colegi mei de clasa ar citi acest articol poate sar hotar sa doarma mai mult(se culca la 12 1 si se trrezesc la 7 si mai intarzie si mai sunt si obositi dar asta e...
am 50 ani si dorm foarte bine am citit articolul si respect totul nu de acum ci de ani de zile ,nu pierd noptile sunt cele mai dulci.
ESTE UN ARTICOL FOARTE BUN
articolul este bun,educativ,super
Posteaza comentariu