In sezonul rece apar cu o frecventa mult mai mare atat infectii ale cailor respiratorii superioare, cat si ale celor inferioare. Aparitia infectiilor respiratorii este conditionata de interactiunea dintre virulenta agentilor patogeni si capacitatea de aparare antiinfectioasa a organismului uman. Majoritatea infectiilor respiratorii sunt localizate la nivelul cailor aeriene superioare (sinuzita, rinita, amigdalita) si numai 5% sunt reprezentate de infectiile cailor aeriene inferioare (laringita, bronsita, pneumonii).
Copiii - cei mai afectati de viroze
"Sistemul imunitar la copii se dezvolta abia in jurul varstei de 10 ani, de aceea infectiile respiratorii sunt mai frecvente la acestia decat la adulti", declara Conf. Univ. Farm. Doina Draganescu.
Cei mai afectati sunt copiii care fac parte dintr-o colectivitate, incidenta infectiilor respiratorii fiind maxima intre 3 si 5 ani. Pe masura ce copiii cresc, la grupa de varsta 8-10 ani, rata infectiilor respiratorii scade cu pana la 4-6 episoade pe an.
Potrivit Prof. Dr. Coriolan Ulmeanu, "in mod normal, un copil care face mai mult de 3 - 4 infectii pe an, trebuie investigat imunologic". De regula, imunodeficientele sunt temporale tocmai datorita faptul ca sistemul imunitar nu este dezvoltat. De aceea recomandarile specialistilor sunt de a se aborda tratamentul infectiilor respiratorii, inca de la primele simptome, cu produse imunomodulatoare, secretomotorii, simptomatice si doar in cazul aparitiei semnelor de suprainfectie bacteriana si numai la recomandarea medicului, sa se administreze antibioticul.
Automedicatia iresponsabila dauneaza grav sanatatii!
In general, imaginea clasica pe care o avem in minte cand vine vorba de automedicatie este aceea a persoanelor care iau medicamente din proprie initiativa. Avand in vedere ca o persoana care nu are cunostinte medicale solide poate confunda cu usurinta simptomele a doua patologii, problemele apar in momentul in care pacientul se autodiagnosticheaza si alege un tratament total nepotrivit.
"Cele mai multe infectii sunt de origine virala. Se stie ca antibioticul nu omoara virusul, iar un astfel de tratament este inutil. Antibioticele administrate haotic produc dezastre pentru organism", avertizeaza Conf. Univ. Farm. Doina Draganescu.
Problema administrarii antibioticelor nu tine doar de lipsa de educatia a oamenilor. "Este foarte adevarat ca si echipele medicale au intretinut acest lucru, intrucat recomanda mult prea usor antibiotice", afirma Prof. Dr. Ulmeanu, medic pediatru. "In unele state din Europa, Casele de Asigurari le permit medicilor de familie sa prescrie doar sase antibiotice si doar atunci cand este cu adevarat nevoie", continua specialistul.
Riscurile automedicatiei in raceala si gripa
Automedicatia este o problema care se manifesta in orice perioada a anului, dar care ia mare amploare in anotimpul rece, odata cu cresterea incidentei virozelor respiratorii. Specialistii atrag atentia ca persoanele afectate de viroze respiratorii au tendinta de a lua medicamente, in special antibiotice, fara a consulta un cadru medical in prealabil.
"Daca sunt administrate necorespunzator, antibioticele pot crea o serie de probleme, ca de exemplu alergii, diaree, afectiuni gastrointestinale, infectii fungice", avertizeaza Conf. Univ. Farm. Doina Draganescu.
Automedicatia cu antibiotice in cazul virozelor respiratorii este una gresita care poate lasa urmari grave. Virozele respiratorii sunt in proportie de 90%de origine virala si nu raspund la tratamentul cu antibiotice. Administrarea abuziva de antibiotice nu face altceva decat sa creeze in timp rezistenta la acest tip de medicamente, iar daca vreodata organismul se confrunta cu suprainfectii bacteriene, antibioticele nu isi mai ating scopul.
Remediile naturale - cele mai sigure
"Natura este cea care da viata si tot ea ne ofera si solutii pentru mentinerea sanatatii. Astfel, calea cea mai sigura este cea naturala", este de parere Conf. Univ. Farm. Doina Draganescu. Totusi, specialistul avertizeaza ca "pentru un tratament eficace este necesara standardizarea extractelor". Astfel de tratamente sunt prescrise de medicul homeopat si, de regula, pentru obtinerea efectului dorti se administreaza pe o perioada mai lunga.
De asemenea, o alimentatie bogata in beta-caroten, vitamina C si zinc, iaurtul, echinaceea, usturoiul, o igiena stricta, consumul a 2 litri de lichide pe zi, sunt doar cateva din remediile la indemana oricui care ajuta la prevenirea sau ameliorarea simptomelor de raceala si gripa.