Trateaza virozele in mod corespunzator!

Viroza respiratorie reprezinta cea mai frecventa afectiune a sezonului rece. In fiecare an adultii dezvolta pana la patru episoade acute de infectii ale cailor respiratorii, in timp ce copiii pot dezvolta pana la 8-12 astfel de episoade.
In sezonul rece apar cu o frecventa mult mai mare atat infectii ale cailor respiratorii superioare, cat si ale celor inferioare. Aparitia infectiilor respiratorii este conditionata de interactiunea dintre virulenta agentilor patogeni si capacitatea de aparare antiinfectioasa a organismului uman. Majoritatea infectiilor respiratorii sunt localizate la nivelul cailor aeriene superioare (sinuzita, rinita, amigdalita) si numai 5% sunt reprezentate de infectiile cailor aeriene inferioare (laringita, bronsita, pneumonii).


Copiii - cei mai afectati de viroze

"Sistemul imunitar la copii se dezvolta abia in jurul varstei de 10 ani, de aceea infectiile respiratorii sunt mai frecvente la acestia decat la adulti", declara Conf. Univ. Farm. Doina Draganescu.

Cei mai afectati sunt copiii care fac parte dintr-o colectivitate, incidenta infectiilor respiratorii fiind maxima intre 3 si 5 ani. Pe masura ce copiii cresc, la grupa de varsta 8-10 ani, rata infectiilor respiratorii scade cu pana la 4-6 episoade pe an.
Chiar si un copil care dispune de mecanisme de aparare antiinfectioasa  contacteaza, in medie, pana la 7-10 infectii respiratorii pe an.

Potrivit Prof. Dr. Coriolan Ulmeanu, "in mod normal, un copil care face mai mult de 3 - 4 infectii pe an, trebuie investigat imunologic". De regula, imunodeficientele sunt temporale tocmai datorita faptul ca sistemul imunitar nu este dezvoltat. De aceea recomandarile specialistilor sunt de a se aborda tratamentul infectiilor respiratorii, inca de la primele simptome, cu produse imunomodulatoare, secretomotorii, simptomatice si doar in cazul aparitiei semnelor de suprainfectie bacteriana si numai la recomandarea medicului, sa se administreze antibioticul.


Automedicatia iresponsabila dauneaza grav sanatatii!

In general, imaginea clasica pe care o avem in minte cand vine vorba de automedicatie este aceea a persoanelor care iau medicamente din proprie initiativa. Avand in vedere ca o persoana care nu are cunostinte medicale solide poate confunda cu usurinta simptomele a doua patologii, problemele apar in momentul in care pacientul se autodiagnosticheaza si alege un tratament total nepotrivit.
 

"Cele mai multe infectii sunt de origine virala. Se stie ca antibioticul nu omoara virusul, iar un astfel de tratament este inutil. Antibioticele administrate haotic produc dezastre pentru organism", avertizeaza Conf. Univ. Farm. Doina Draganescu.

Problema administrarii antibioticelor nu tine doar de lipsa de educatia a oamenilor. "Este foarte adevarat ca si echipele medicale au intretinut acest lucru, intrucat recomanda mult prea usor antibiotice", afirma Prof. Dr. Ulmeanu, medic pediatru. "In unele state din Europa, Casele de Asigurari le permit  medicilor de familie sa prescrie doar sase antibiotice si doar atunci cand este cu adevarat nevoie", continua specialistul.

 
Riscurile automedicatiei in raceala si gripa

Automedicatia este o problema care se manifesta in orice perioada a anului, dar care ia mare amploare in anotimpul rece, odata cu cresterea incidentei virozelor respiratorii. Specialistii atrag atentia ca persoanele afectate de viroze respiratorii au tendinta de a lua medicamente, in special antibiotice, fara a consulta un cadru medical in prealabil.


"Daca sunt administrate necorespunzator, antibioticele pot crea o serie de probleme, ca de exemplu alergii, diaree, afectiuni gastrointestinale, infectii fungice", avertizeaza Conf. Univ. Farm. Doina Draganescu.

Automedicatia cu antibiotice in cazul virozelor respiratorii este una gresita care poate lasa urmari grave. Virozele respiratorii sunt in proportie de 90%de origine virala si nu raspund la tratamentul cu antibiotice. Administrarea abuziva de antibiotice nu face altceva decat sa creeze in timp rezistenta la acest tip de medicamente, iar daca vreodata organismul se confrunta cu suprainfectii bacteriene, antibioticele nu isi mai ating scopul.


Remediile naturale - cele mai sigure

"Natura este cea care da viata si tot ea ne ofera si solutii pentru mentinerea sanatatii. Astfel, calea cea mai sigura este cea naturala", este de parere Conf. Univ. Farm. Doina Draganescu. Totusi, specialistul avertizeaza ca "pentru un tratament eficace este necesara standardizarea extractelor".
Astfel de tratamente  sunt prescrise de medicul homeopat si, de regula, pentru obtinerea efectului dorti se administreaza pe o perioada mai lunga.  

De asemenea, o alimentatie bogata in beta-caroten, vitamina C si zinc, iaurtul, echinaceea, usturoiul, o igiena stricta, consumul a 2 litri de lichide pe zi, sunt doar cateva din remediile la indemana oricui care ajuta la prevenirea sau ameliorarea simptomelor de raceala si gripa.
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • IoanaMorar pe 8 Feb 2017, 14:55
    Prospan

    Modul in care tratez eu virozele este foare simplu - inhalatii cu nebuliser si cu picaturi Prospan. Este rapid si foarte eficient

    0
    0

  • ira pe 26 Ian 2016, 01:04
    viroze

    Doamne, cred ca as as innebuni daca ar face copilul 40 febra. Eu sunt pentru remedii naturale , gen miere, ceaiuri, ridiche cu miere, lapte cu ou si unt, siropul Prospan pe baza de iedera. Dar in cazul febrei cred ca as fi depasita. Aici intr-adevar ar trebui consultat un medic bun. Sanatate tuturor!

    0
    0

  • ala pe 19 Mar 2013, 16:03
    decongestionante naturale

    Pentru tratarea congestiei cailor respiratorii datorate diferitelor afectiuni se pot utiliza picaturi /spray pe baza de solutie salina si xylitol. Acesta din urma este un indulcitor natural, care nu are contraindicatii, aduta la umidificarea mucoasei si la decongestia zonei, este foarte bine tolerat, se poate folosi si de catre copii, are proprietati antibacteriene si antifungice si nu da dependenta in cazul utilizarii indelungate.

    0
    0

  • gavrila mihaela pe 27 Sep 2012, 08:52
    viroza

    buna ziua am un baietel de 8 ani si are dureri de cap face febra si varsaturi imi puteti spune ce trebuie sai dau va multumesc

    5
    1

  • muresan george pe 28 Nov 2011, 23:23
    nistatin

    Din pacate, multi medici si foarte multi farmacisti "uita" sa recomande in tratamentele cu atibiotice prescrise nistatin, o consecinta a scolii facute la fara frecventa. Asociate cu nistatin riscul de candidoza este spre zero.

    3
    3

  • HENTOIOSIF pe 29 Dec 2010, 00:28
    GRIPA

    AM O TUSE USCATA CARE MA AGASEAZA RAU DE 3 ZILE.CE MEDICAMENTE NATURISTE SAU ANTIBIOTICE TREBUIE SA IAU/

    9
    0

  • HENTOIOSIF pe 28 Dec 2010, 23:33
    GRIPA

    AM O TUSE USCATA CARE MA AGASEAZA RAU DE 3 ZILE.CE MEDICAMENTE NATURISTE SAU ANTIBIOTICE TREBUIE SA IAU/

    16
    0

  • balogh margareta pe 4 Feb 2009, 16:29
    trateaza virozele in mod corespunzator

    extraordinar articolul si orice om de bun simt ar spune la fel. Dar ce te faci daca nu ai medic,cel de familie exista dar lipseste cu desavarsire (pardon mai mult e plecat decat la cabinet) viroza, gripa si alte boli vin nu te intreaba si noi apelam la automedicatie, la farmacie. De exemplu eu am avut viroza urata,am luat antipiretice,antiinflamatoare,ceai,gargara. pat obligatoriu ca nu puteam sta pe picioare dar DEGEABA. Nu trecea de loc, a cincea zi am inceput cu antibiotic care m-a ajutat dar m-am trezit cu Candida pe care ma chinui sa o tratez. E foarte greu sa aplici in practica sfatul medicului pe care il ai si nu-l ai. In orice caz doamna doctor are mare, mare dreptate.

    8
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod