1.Hidratarea este primul pas pentru tratarea cat mai rapida a tusei, deoarece lichidele pot ajuta secretiile pielii si previn iritaritariile gatului. Tusea uscata, seaca poate fi tratata cu ajutorul ceaiului din flori de tei, suc de lamaie si 1-2 lingurite de miere. Pentru copiii care au mai putin de 1 an este recomandat ca ceaiul sa nu fie indulcit cu miere.
2.Dropsurile de tuse pot fi de mare ajutor pentru a calma iritatia gatului, insa de cele mai multe ori exista riscul ca acestea sa nu aiba vreun efect pozitiv in tratarea tusei.
3.Inceteaza sa mai fumezi si renunta la orice fel de produse din tabac, mai ales atunci cand tusesti.
4.Iritantii, cum ar fi fumul de tigara, praful sau alti poluanti, trebuie evitati. Daca acest fapt este aproape imposibil poarta o masca pentru a te feri sa inhalezi acesti poluanti. Exista mai multe masti de fata pentru a ne feri de poluanti, motiv pentru care este indicat sa consultam un medic de specialitate pentru a ne sfatui care dintre acestea dau rezultate optime in scurt timp.
5.Aciditatea stomacului trebuie, de asemenea, controlata deoarece contribuie la agravarea problemelor de tuse.
Preparatele pentru tuse te pot ajuta sa scapi de tuse, insa trebuie sa te feresti de medicamente care sunt recomandate pentru mai multe simptome. Persoanele de specialitate ne recomanda sa ne tratam pentru fiecare simptom in parte.
Sunt doua tipuri de de medicamente care previn tusea: expectorante si reprimate.
Expectorantele actioneaza delicat asupra mucusului si usureaza eliminarea acestuia, atunci cand nu ai o tuse seaca. Foloseste expectorante daca ai o tuse, care produce un mucus vascos, si intampini dificultati de respiratie atunci cand tusesti. Nu trebuie sa depinzi la nesfarsit de un expectorant din cauza mucusului delicat, lichedele, mai ales apa, sunt indicate sa se consume din abundenta.
Reprimatele controleaza sau inhiba reflexul de tuse si functioneaza cel mai bine in cazul tusei uscata, care te tine treaz. Totodata, acestea trebuie folosite cu precautie, deoarece, de exemplu nu trebuie sa ne tratam de o tuse care colecteaza mucus inca din primele zile, ci numai dupa ce aceasta a devenit suparatoare. Tusitul este folositor deoarece aduce mucusul de la plamani si ajuta la prevenirea infectiei bacteriene. Oamenii cu astm si alte probleme ale cailor respiratorii trebuie sa tuseasca. Pentru adiministrarea celui mai bun reprimat este indicat sa consulti un medic.
Studiile au demonstrat ca medicamentele pentru tuse nu funtioneaza foarte bine, unele dintre aceste medicamente pot cauza probleme de sanatate, daca le folosesti un timp indelungat sau daca iei mai multe decat a prescris doctorul. Este important sa-si administrezi corect medicamentele si sa le tii departe de mana copiilor, prevenind, astfel, adiministrarea lor accidentala.
Mare grija la preparatele pentru tuse
Preparatele pentru tuse pot cauza probleme persoanelor care au deja probleme de sanatate, cum ar fi astm, insuficienta cardiaca, tensiune arteriala sau glicemie. Preparatele pentru tuse pot, de asemenea, sa interactioneze cu alte medicamente, sedative sau calmante, si sa se influenteze reciproc producand reactii adverse in organism. Citeste cu atentie instructiunile de administrare ale medicamantelor sau intreba farmacistul sau doctorul pentru a te ajuta sa urmezi tratamentul corespunzator.
Foloseste cu precautie preparatele pentru tuse daca ai depasit varsta de 60 de ani sau daca ai probleme respiratorii cronice. Citeste prospectele pentru a afla ceea ce iei. Unele preparate impotriva tusei contin un procentaj ridicat de alcool, iar altele contin codeina. Acestea nu sunt singurele substante nocive pentru organism, motiv pentru care trebuie sa ceri sfatul farmacistului.
Nu lua medicamentele care au fost prescrise unei alte persoane.
Tratamente pentru copiii
Tratamentul unui adult este cu totul altul decat cel al unui copil, motiv pentru care trebuie sa urmezi indicatiile de administrare a medicamentelor impotriva tusei la copiii, si mai ales sa respecti intervalul de timp la care se administreaza medicamentul respectiv.
Daca copilul tau are o puternica criza de tuse peste noapte, il poti ajuta sa respire mai bine:
- tinandu-l strans la piep intr-o pozitie care sa-l calmeze;
- incercand sa-i distragi atentia cu ajutorul cartilor sau a unui joc;
- mentinad linistea, cat se poate de mult, in incaperea in care sta copilul;
- foloseste in camera in care sta copilul un vaporizant rece care sa dea senzatia de umiditate in aer. In vaporizant trebuie sa agaugi pe langa apa rece si cateva picaturi de parfum, niciodata apa calda. Tine-ti copilul la piep, si lasa vaporii de apa rece sa vina direct pe fata copilului tau. Daca nu se vede vreo imbunatarire, du-ti copilul in baiei si da drumul la dus pana se fac aburii. Inchide usa si stai in baie pana cand copilul respira cateva minute aerul innabusit. Nu lasa copilul sigur in baie, deoarece se poate opari cu aburi sau cu apa fierbinte. Daca nici aceasta experienta nu are succes, imbraca repede copilul si du-l afara in aerul racoros al noptii.
Nu adiminstra pastile de tuse sau alte medicamente copiilor care au mai putin de 2 ani, inainte de a fi consultati de un medic. Daca doctorul ii prescrie medicamente, asigura-te ca vei urma ceea ce acesta te sfatuieste. Nu-ti trata copilul cu antibiotice sau alte medicamente care au fost prescrise altor persoane, deoarece s-ar putea sa nu dea rezultatele asteptate.
Medicamente pe care le poti cumpara fara prescriptie medicala:
- Aspirine
- Ibuprofene
- Acetinofene
- Anti-inflamatorii
Asigura-te ca respecti aceste sfaturi atunci cand urmazi un tratament, care nu a fost prescris de catre un medic de specialitate:
Nu lua un medicament la care ai facut alergie in trecut.
Nu lua mai multe medicamente decat iti recomanda doza.
Citeste cu atentie si urmeaza modul de administrare al medicalemntului.
Aspirina nu se administreaza niciunui tanar mai mic de 20 de ani pana nu este recomandata de catre medic.
Daca ai fost avertizat sa eviti un medicament, suna doctorul de familie inainte de a-ti administra prima pastila.
Daca esti sau ai putea si insarcinata, nu lua alt medicament decat acetaminophen, pana nu vorbesti cu medicul.