Primele zile dupa ce ai hotarat sa te lasi de fumat sunt extrem de dificile. Dependenta de nicotina este puternica, iar fumatul este un obicei care se formeaza in timp. Nu te astepta ca lucrurile sa mearga de la sine, pentru ca nu va fi asa. Si, daca ai mai incercat pana acum sa te lasi de fumat, stii despre ce vorbesc... Recidivele pandesc la fiecare pas, poftele sunt uneori de neoprit, iar simptomele de "sevraj" pe care le experimentezi nu sunt foarte placute. Pentru nimeni!
In primele zile dupa ce te-ai lasat de fumat, incearca sa eviti cat poti de mult oamenii si locurile unde obisnuiai sa fumezi. Un anturaj de fumatori te poate da foarte mult inapoi, iar tentatia se poate dovedi uneori prea mare. Daca membrii familiei tale sau prietenii tai fumeaza, roaga-i:
sa nu fumeze langa tine;
sa nu iti ofere tigari;
sa nu iti lase tigari la indemana sau in locuri in care le-ai putea gasi;
sa nu te tachineze in legatura cu faptul ca nu mai fumezi.
Transforma camerele din apartament in "zone in care fumatul nu este permis", in special daca ceilalti membri ai familiei tale sunt fumatori.
Un lucru care ar putea sa te ajute este si petrecerea timpului, cat de mult posibil, in locuri in care fumatul este interzis.
Si, pentru ca trebuie sa fii atenta si la regimul tau alimentar, ia in considerare acest sfat: bea foarte multa apa si suc de fructe, dar ocoleste bauturile care contin cofeina, cum ar fi cafeaua, ceaiul sau cola.
Dupa ce ai renuntat la fumat, o perioada de timp va trebui sa suporti unele "toane" mai mult sau mai putin comportamentale, legate, inevitabil, de acest pas important pe care il faci pentru sanatatea ta - nervii si iritabilitatea se "instaleaza" ca prime reactii la lipsa de nicotina. Organismul tau tanjeste dupa nicotina de care a ajuns dependent si se va manifesta prin diferite simptome de "sevraj".
Aceste "crize" dureaza, de regula, una sau doua saptamani dupa ce te-ai lasat de fumat. Dupa aceasta perioada, organismul incepe sa uite de nicotina si incepi, in sfarsit, sa te simti mai bine. Pentru unele persoane, cum ar fi fumatorii inraiti, reactiile vizavi de renuntarea la fumat pot fi mai dure si se pot manifesta mai mult timp.
Chiar si dupa ce aceste toane dispar, tot vor exista momente in care iti va fi pofta de o tigara si in care vei dori sa fumezi. Aceasta pentru ca nicotina este un drog puternic, ce te poate "agata" din nou, la fel de repede, chiar si dupa ce ai fumat doar cateva tigari. Singura cale sigura este sa devii nefumator - pentru totdeauna.
Nervozitate, iritabilitate: Incepe un program de exercitii fizice. Iesi cu cainele la plimbare. Gaseste-ti in permanenta ceva de facut si care sa te tina ocupata.
Dureri de cap, ameteala: Respira profund. Exercitiile fizice te vor ajuta si ele.
Oboseala: Incearca sa dormi cateva ore si la pranz, daca este posibil. Daca nu, odihneste-te cat de mult poti. Ora de culcare, seara, devanseaz-o la cel tarziu ora 22.00, pentru a avea astfel la dispozitie, pe noapte, cel putin 8 ore de somn linistit.
Senzatie de gura uscata si gat "dureros": Bea apa rece sau suc. Guma de mestecat va ameliora si ea aceste reactii.
Depresie: Este posibil sa te simti cu adevarat deprimata si sa vrei sa plangi. Dar aceste stari vor trece. Pana atunci insa, suna o prietena sau pe altcineva care poate intelege prin ce treci.
Problema cresterii in greutate: Cand oamenii renunta la fumat, simt nevoia sa faca ceva, asa ca incep sa manance exagerat de mult si neregulat. Daca nu vrei sa sari peste greutatea ta normala si sa iti pastrezi silueta zvelta, incearca lucrurile de mai jos:
"Toanele" reprezinta un chin, dar nu dureaza foarte mult. Asta este vestea buna pentru tine... Vestea proasta este ca vei avea mult de luptat pe drumul spre "recuperare"... Oricum ar fi, mai bine treci si prin aceasta etapa decat sa ai de suferit de pe urma unora dintre cele mai grave afectiuni pe care ti le poate provoca fumatul...