De curand, pe piata din Romania a fost introdusa tigara electronica despre care se spune ca nu are efecte secundare, deoarece nu contine substante nocive pentru organismul nostru.
Pentru a afla mai multe informatii despre tigara electronica am stat de vorba cu dl. Catalin Butu, Director Ruyan Distribution - distribuitor exclusiv in Romania. "In primul rand vreau sa spun ca, desi tigara electronica este un produs nou la noi in tara, au inceput deja sa se comercializeze produse contrafacute, de calitate indoielnica care efectiv strica intentia producatorilor de a creea un produs benefic fumatorilor. Fiind un produs nou, inovativ, pe un sector extrem de sensibil facem eforturi deosebite sa il promovam clientilor in cel mai bun mod, iar prezenta pe piata a unor copii prost facute pot pune in pericol sanatatea utilizatorilor", a declarat Catalin Butu, Director, Ruyan Distribution.
Ce este tigara electronica?
Tigara electronica este un dispozitiv electronic de forma unei tigari normale, care are si caracteristici asemanatoare acesteia. Cel mai important lucru este acela ca reuseste sa satisfaca dependenta persoanei pentru tutun, permitand fumatorilor sa inhaleze vapori de nicotina, fara ca tutunul sa fie tratat chimic si hartia sa arda.
Tigara are un cartus cu nicotina, care poate fi inlocuit si are putere de la o baterie reincarcabila.
Care sunt beneficiile aduse de tigara electronica?
Odata cu adoptarea acestui mod de a fuma, dispare mirosul neplacut al respiratiei, tusitul, unghiile ingalbenite, perdelele si hainele care miros a tutun, ca sa nu mai amintim de pericolul de aparitie a cancerului, arterosclerozei, a bolilor cardiovasculare si a multor alte afectiuni.
Totodata, trebuie mentionat ca aceasta nu polueaza mediul inconjurator, iar riscul unor incendii este exclus.
Ce contine aceasta tigara?
O tigara electronica contine: apa, nicotina, propilenglicol. Cele mai multe persoane stiu ca tutunul dauneaza grav sanatatii, insa nu stiu ca nu nicotina este responsabila de acest lucru. Nicotina determina doar dependenta de tutun pentru ca ajunge la creier in maxim 9 secunde de la inhalarea fumului.
Produs electronic este compus dintr-un cartus, o baterie si un incarcator. Cumparatorul primeste si instructiunile aferente de utilizare, foarte importante pentru reusita metodei de renuntare la fumat.
Cum functioneaza?
Cand persoana inhaleaza din dispozitiv, aerul este detectat de un senzor, dupa care un microprocesor activeaza un aparat cu aerosoli, care injecteaza picaturi mici de nicotina in aer si vaporizeaza lichidul. In tot acest timp se aprinde un led rosu - totul fiind construit, astfel incat sa iti dea senzatia de realitate.
Cine doreste sa-si achizitioneze un astfel de produs sa consulte site-ul www.tigaretaelectronica.ro.
Cum te ajuta tigara electronica sa renunti la fumat?
Modalitatea de renuntare la fumat se bazeaza pe reducerea treptata a cantitatii de nicotina inhalata de fumator. De aceea, tigareta electronica are 4 cartuse cu un continut diferit de nicotina, astfel unul din cartuse are 16 mg de nicotina, altul 11 mg, al treilea 6 mg de nicotina, iar al patrulea are 0 mg.
Important de stiut - continutul cartusului cu cea mai mare cantitate de nicotina este mai mic decat al unui pachet de tigari obisnuit.
Terapia in 4 pasi pentru a renunta la tigari:
Pasul 1 - timp de sase saptamani va fi folosit cartusul cu cel mai mare continut de nicotina.
Pasul 2 - utilizarea cartusului de 11 mg pentru 12 saptamani.
Pasul 3 - se foloseste cartusul de 6 mg de nicotina, timp de 4 saptamani.
Pasul 4 - utilizarea cartusului de 0 mg pentru trei saptamani.
Dupa aceasta perioada, este absolut interzis sa mai folosesti vreun cartus ce contine nicotina. In schimb, daca placerea gestului de a fuma persista, ai toata libertatea de a folosi cartusul fara continut de nicotina, pentru orice perioada de timp.
Cine poate folosi tigara electronica?
Tigara Ruyan este recomandata celor mai multi dintre impatimitii acestui viciu. O pot utiliza persoanele care fumeaza de multa vreme si simt nevoia de a fuma, persoanele care lucreaza intr-un mediu unde fumatul este interzis, dar si fumatorii care doresc sa renunte la viciul lor.
Dar sunt si persoane carora nu li se recomanda aceasta metoda si anume: adolescentii sub 18 ani, femeile insarcinate si cele care alapteaza, pacientii care trebuie sa evite fumatul si persoanele alergice la nicotina.
S-au facut studii stiintifice care sa ateste eficienta tigarilor electronice?
Tigara electronica Ruyan a fost inventata de un grup de cercetatori chinezi de la Beijing - Ruyan SBT Technology and Development Co. si este protejata prin 5 brevete ale unor prestigioase asociatii de specialitate din Asia si Europa.
Ea respecta toate recomandarile Organizatiei Internationale a Sanatatii privind terapia de inlocuire a nicotinei (singura care s-a dovedit eficace pentru combaterea fumatului).
Ce spune Organizatia Mondiala a Sanatatii?
Intr-un comunicat de presa a aparut pe 19 septembrie 2008 pe site-ul OMS, dr. Ala Alwan, Assistant Director-General of WHO's Noncommunicable Diseases and Mental Health Cluster, declara: "Organizatia Mondiala a Sanatatii nu a realizat studii stiintifice, care sa ateste eficienta si siguranta acestui produs. Producatorii ar trebui sa scoata din site-uri sau din restul mijloacelor informationale orice material despre aceste produse considerate ca ajuta oamenii sa renunte la tigari".
"Daca producatorii de tigarete electronice doresc sa ajute oamenii sa renunte la tutun, atunci acestia trebuie sa realizeze studii clinice si analize de toxicitate", a declarat Douglas Bettcher, Director a.i. of WHO's Tobacco Free Initiative. "Pana cand nu vor fi facute aceste studii, OMS nu considera ca tigara electronica este adecvata in tratamentul pentru inlocuirea nicotinei si nu poate accepta false sugestii prin intermediul carora sa aprobe si sa sustina produsul".
Parerea dr. pneumolog Magdalena Ciobanu de la Institutul de Penumologie "Marius Nasta"
Directorul de la Ruyan, Catalin Butu, a venit la Institut pentru a ne prezenta produsul pe care il distribuie si ne-a lasat si o mostra pentru ca pacientii nostri sa testeze produsul. Lucru pe care l-am si facut, numai ca pacientii s-au declarat nemultumiti, sustinand ca cu greu un fumator inrait poate renunta la tigari in favoarea tigaretei electronice.
Cat despre eficienta acestui produs nu ma pot pronunta odata ce Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu a facut studii de specialitate din care sa reiasa niste concluzii mai mult sau mai putin favorabile.